ЕП предлага "златните" паспорти да отпаднат до 2025 г.

  • 29 ноември 2021 20:04

  • 1692
  • 2
ЕП предлага "златните" паспорти да отпаднат до 2025 г.
© Getty (архив)

Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи обсъди днес проектозакон, който предвижда "златните" паспорти в ЕС да отпаднат до 2025 г., а "златни" визи да бъдат издавани по-трудно, предаде БТА.

"Предоставянето на гражданство (паспорт) или право на престой (виза) в ЕС срещу инвестиции не привлича правилните хора", отбеляза вносителят на измененията София инт Велд. По нейните думи често от тези възможности се възползват съмнителни хора с нечисти пари от сенчеста дейност. "Тези схеми са свързани винаги с корупция, пране на пари и неплащане на данъци", обобщи инт Велд.

Тя добави, че ЕС следва да определи за кои инвестиции да се издават визи по-лесно. По нейните думи е необходимо държавите да проверяват предварително по-задълбочено "инвеститорите", включително посочените в исканията за виза адреси на пребиваване и данните от данъчните власти в държавата на произход.

Парламентарната комисия отчита, че със "златните" визи и паспорти се допуска пробив в европейската сигурност и се създава възможност за корупция и за пране на пари. От 2011 г. насам държавите от ЕС са привлекли над 20 милиарда евро по въпросните схеми, като най-често разрешения за престой срещу инвестиции (визи) издават Испания, Португалия и Гърция.

Най-често от възможността за инвестиции срещу право на престой се възползват китайци (55 на сто), а гражданство на държава от ЕС срещу инвестиции в повечето случаи придобиват руснаци (45 на сто).

Европейската комисия започна през октомври миналата година наказателни процедури срещу Кипър и Малта заради условията, при които дават гражданство на чуждестранни инвеститори. Тогава комисията изрази опасения от подобна схема, прилагана от България.

ЕК заплаши България с наказателна процедура за т. нар. "златни паспорти"

Валери Зайцев
1692 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.11.30 | 06:29

2
Ако не отнемат и вече издадените, кел файда.

2021.11.29 | 22:48

1
Ауу сетила се Мара,ма то няма държава да не пере пари ,това са всички особено Германия,Франция,Люксембург,Белгия,Холандия и си го правят най -безцеремонно.В централна европа най много пари се перат,то целите им системи са такива

Добави коментар

Водещи новини