Рашков: Разследваме мащабна корупция в енергетиката, висш служител от "Булгаргаз" скоро ще получи обвинение

share

МВР продължава с разследванията относно строежа на АМ "Хемус". В най-скоро време ще ви информираме за новите резултатите. Темата не е забравена.

Това заяви на брифинг в Министерски съвет вътрешният министър Бойко Рашков.

"В МВР си мислихме, че строежа на АМ "Хемус" ще е един уникален случай на разследване, при който са отклонени десетки милиони от държавния бюджет. За съжаление се оказа, че не е така. В момента тече разследване за газовата криза и високите цени на газа у нас. става въпрос за мащабни корупционни схеми. Ще акцентирам на няколко момента. "Булгаргаз" е държавна фирма, но тя е допринесла с действията си за високите цени на газа в момента. Компетентните държавни органи не могат да стоят безучастно и само да наблюдават какво се случва. Установихме, че с това бездействие на държавната фирма определени икономически кръгове са реализирали драстични печалби. Установихме също така, че бездействието на КЕВР към случващото се на газовия пазар също е допринесло за тези определени икономически кръгове. Бездействието на "Булгаргаз" и КЕВР е нанесло огромни щети на държавата, бизнеса и гражданите", разкри Рашков. 

Цялото ръководство на "Булгаргаз" е сменено

"По случая е образувано досъдебно производство и се работи много активно. Убеден съм, че ще се повдигнат обвинения на държавните лица, които са работели срещу интересите на България, на бизнеса и най-жалкото е, че са работили срещу интересите на гражданите. Със сигурност мога да кажа, че едно лице е много близко да повдигане на обвинение. Дали това е Николай Павлов? Приближавате се към истината", отговори на журналистически въпрос вътрешният министър. 

"Работим и разследваме също така в сферата на електртоенергийния пазар. Образували сме проверка за един обект, който е построен преди 30-40 години от японци. Последните години умишлено са правени опити да се фалира тази централа. Това е допринесло за много тежки вреди за България и е правено в полза на определен икономически субект, който има интереси в енергетиката. Говоря за ПАВЕЦ "Чаира". Централата се намира над Белмекен и с опитите да се спре нейната работа са нанесени огромни щети на държавата", категоричен бе Бойко Рашков. 

Петков: Цялото общество плаща цените на по-скъпия газ заради грешни решения в миналото

"Правим проверка и на строежа на детската болница. Там също има много интересни неща, за които ще ви информираме допълнително", завърши министърът на вътрешните работи. 

Водещи новини

Още новини