Росен Плевнелиев призова Кирил Петков да възстанови силата, независимостта и водещата роля на правителството

bulphoto (архив)
share

Министър-председателят Кирил Петков трябва да възстанови силата, независимостта и водещата роля на правителството и фигурата на министър-председателя. Това каза президентът /2012-2017г./ Росен Плевнелиев, който заедно с президента /2002 - 2012 г./ Георги Първанов участва в публична дискусия на тема "Ролята на политическото слово".

Дискусията се организира от Студентския клуб на политолога на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Кирил Петков: Навсякъде е трагедия! В последните 30 г. не е ясно кой какво е правил

Сред официалните гости бяха ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков, проф. Румяна Коларова, Даниел Смилов и др.

Президентът Росен Плевнелиев апелира към министър-председателя Кирил Петков колкото се може по-скоро да се дистанцира от всякакви съмнения за влияние на президента Румен Радев.

Плевнелиев каза, че очаква Кирил Петков да даде ясен срок кога България ще влезе в еврозоната. Той изрази опасение, че ако младите хора на България не упражнят натиск върху следващата фаза за интеграция на България в ЕС, която по думите му днес е поставена под угроза, членството в еврозоната няма да се случи. Посочи, че за шест години президентът Радев нито веднъж не е повдигнал въпроса за членството на България в еврозоната.

Плевнелиев каза, че се намираме в президентска република днес. Днес сме в ситуация, в която Конституцията на Република България е обърната с главата надолу, коментира той. Последни по План за възстановяване и устойчивост, последни по ваксинация, последни - неразбрани, и по казуса с РСМ, последни по икономическо възстановяване, на никъде не сме с еврозоната, добави Росен Плевнелиев.

Водещи новини

Още новини