Стефан Янев: България заяви пред НАТО, че няма пряко да се намесва в конфликт с Русия

Кадър: Нова телевизия
share

Има основания за тревога от ситуацията в Украйна. Чувайки думата „война“ търсим онези последствия, от които хората страдат. Никой не я иска, но тя се случва. Нашата отговорност в такава ситуация е да вземем адекватни мерки и да бъдем подготвени за всички последици. Това заяви министърът на отбраната и бивш служебен премиер Стефан Янев в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14974

„Българската армия е призвана да подготвя свои сили и прави планове, за да осигури суверенитета и териториалната цялост на страната. Българските военни сили се подготвят за всички възможни сценарии, дори ако военните действия са близо до нашата граница“, подчерта военният министър.

От Москва за пореден път: Няма да нахлуваме в Украйна

„България като пълноправен член на НАТО е заявила своята позиция, че няма пряко да се намесва в един такъв конфликт. Въпреки позицията, че Русия не ни застрашава, може да има други последствия от конфликт, близо до границата ни. НАТО има своя политика и държи да бъде подготвен за всякаква ситуация, в това число и България, като негов член“, обясни министър Янев.

„Ние трябва да сме наясно и да заявим на българските граждани, че решенията за това какъв тип войски ще бъдат разположени на наша територия е национално наше решение. Моята цел като министър на отбраната е да се чувстваме българофили“, изтъкна той.

Янев отрече да има конфликт между него и премиера Петков по отношение на разполагането на сили на НАТО на наша територия. „В разговор с него в Министерски съвет съм аргументирал решението си. До срещата на министрите на отбраната през февруари ние трябва да имаме позиция по отношение на кризата в Украйна. Разглеждаме три сценария“, разясни още Стефан Янев.

"Подводници нямаме, всеки флот е хубаво да има такава способност. Водят се разговори с определена държава за определен тип подводници, но всичко в момента е на ниво преговори. Има начин средства за подводница да бъдат предвидени в бюджета или в актуализацията му. Не говорим за нови подводници, но са в добро техническо състояние", каза още Янев.

Относно развитието на военната инфраструктура, Стефан Янев заяви, че всеки мост може да се използва за военни цели, а инвестициите в инфрасткруктура е добра идея, но трябва да се има предвид нивото на модернизация на българската армия.

"Недофинансирането на способностите на армията е значително през последните години, така че трудно може да се мисли в момента за създаването на нова военна инфраструктура", добави той.

Според него президентът Радев и в момента е добър лобист за въоръжените сили и тяхното развитие.

"Ние трябва да инвестираме в преворъжаването и превръщането на армията ни в адекватна на нивото на нашите партньори. 2% от БВП за отбрана е планирано да се стигне до 2024 година. Търсим баланс между спешната нужда и възможностите на държавата. Продължаваме разговори за бюджета и търсим допълнителни средства за модернизацията на сухопътните войски - те са гръбнанака на Българската армия", смятат военният министър.

Той заяви, че не може да се каже, че тази година ще купувамем бронирани бойни машини, защото още няма договор.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14974

Водещи новини

Още новини