Борисов: Вчерашният КСНС беше ненужен, Радев прехвърли цялата отговорност по темата с Македония на нищо неподозиращия премиер

Кадър Фейсбук
share

„Искам г-н Петков, с цялото ми уважение към него, да прочете договора в чл. 3. Там се казва, че страните ще съдействат за развитието на регионални проекти като част от процеса за създаване на единна Европа. Чл. 4 казва, че двете страни ще съдействат за контакти между гражданите на държавите. Чл. 5: „Имайки предвид географската близост, двете е страни създават условия за движение на капитали. Те ще насърчават инвестициите взаимните тяхната защита. Чл. 6: „Двете страни ще си сътрудничат в областта на туризма. Двете договарящи страни ще усъвършенстват транспортните връзки“. Какво повече можеш да надградиш над това?“. Това заяви Бойко Борисов на брифинг на ГЕРБ днес.

Той припомни, че са започнали много инициативи в областта на културата и образованието заедно с бившия премиер Зоран Заев. Борисов наблегна на задължението по договора да се създадат комисии, които да изработят мерки за подобряване на двустранното сътрудничество.

Според него вчерашния КСНС е бил напълно ненужен: „Радев прехвърли всичко на нищо неподозиращия премиер. Когато всички политически партии са на една позиция, няма как тя да бъде променена.

По думите му договорът за добросъседство е разписан добре и подробно и просто се нуждае от спазване: „Първата цел беше да се покаже, че президентството е горната камара на парламента. Президентът свежда задачите на партиите и правителството. Помните ли след КСНС някога премиер да не се е изкалвал? Всички избягаха“.

Атанасова: Препотвърдихме позицията на България спрямо РС Македония

Бившият премиер припомни, че пенсиите се актуализират по закон, но в условията на ковид всеки човек има нужда от подкрепа, затова „ние давахме помощи на социално слаби“: „На всеки човек, независимо от всичко, ще даваме на пенсионерите по 50 лв. Какво е изкривяването тук?“ Той беше категоричен, че пенсионният модел не е бил изкривен, а това е била помощ в специфичен за държавата момент.

„Вижте какво става със сметки за газ и ток? Никакви мерки, а само чуваме думи. За горивата не искам да говоря“, допълни той.

Според него има медийно изкривяване, защото починалите от ковид хора се съобщават като „изгубили битката с ковид“, а това не подчертава факта, че наши сънародници умират.

„В момента карантината се явява като едно спасително салче на президентство и правителството. Ако сте отговорни към бизнеса, защо не сте отговорни към здравето? След като приятелят ти е болен, а ти имаш симптоми, с кой акъл ходиш да заразяваш другите? Това е обезглавяване на държавата. Всички от КСНС ще трябва да се карантинират. Какво се получава сега? По нито една важна тема няма да може да се спори и да се справят политики. Ще се скрият от мониторите за онлайн. Никакви мерки не въведоха“, категоричен беше Борисов.

Той анонсира, че не се готви нов бюджет, а само актуализация на стария (този на ГЕРБ – бел. ред.).

Борисов: Не съм в карантина, сложих си бустер

„Силно съм обезпокоен от факта, че в последните месеци сме свидетели на хаотично изпълнение на държавния бюджет както и непрофесионално или преднамерено некоректно представяне на елементи от бюджета за 2022 г.“, коментира Кирил Ананиев по темата за държавния бюджет.

Той уведоми, че ГЕРБ са предали информация за месец май: „Ако МФ си погледне информацията към 31-ви май преизпълнението на помощите и даренията, възлиза на 2 млр. и 800 лв. повече отколкото за същия период миналата година. Само данъчните приходи са преизпълнени с около 3 млрд.“

Бившият финансов министър коментира неделното интервю на Асен Василев: „От неговото интервю разбрах, че той не прави разлика между разходи за издръжка и разходи за правителството. Имаме безпрецедентен разход за месец декември. Той ще доведе до сериозни последствия за 2022 г. Асен Василев каза, че ще разработи проектобюджет с дефицит от 2,9%. Допълни, че около 1,6% ще има разходи, свързани с ковид кризата. Като прибавим всички проценти дефицитът излиза на 6,5%“. По думите му предстоят изчисления и сметки между коалиционните партньори: „Не мога да разбера как това коалиционно споразумение беше подписано преди няколко седмици, а никой не е работил по остойностяването на тези разходи“. Това посред него означава, че ще имаме сериозни проблеми с Европейската комисия и ЕЦБ.

Борисов каза, че цените на олиото и хляба са се увеличили „по две и три“, както и цените на газа: „Всичко това го усещате по джоба си“.

 

Водещи новини

Още новини