Румен Радев връчи мандат на ПП, Кирил Петков го върна изпълнен

Булфото
share

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме промяната". Председателят на парламентарната група на формацията Андрей Гюров заяви, че партията предлага за кандидат за министър-председател Кирил Петков. Мандатът беше приет от съпредседателя на партията и кандидат за премиер Кирил Петков.

На церемонията от страна на "Продължаваме промяната" присъстваха съпредседателят на партията Асен Василев, както и Калина Константинова и Андрей Гюров.

Кандидатът за министър-председател Кирил Петков прие от президента Радев проучвателния мандат за съставяне на правителство, за да го върне веднага след това изпълнен (Кадър: Булфото)

,,Уважаеми г-н Петков, върху вас и партиите-партньори в коалицията пада отговорността да реформирате порочния властови модел, наследен от 12-годишното авторитарно управление. Да се справите с корупцията и беззаконието, с неравенствата и несправедливостта, които те пораждат, да изхвърлите задкулисието от държавата“, заяви Радев в началото.

Като министър вие се убедихме колко силна е дълбоката държава, която брани привилегиите и безнаказаността на корупционерите. В тези усилия Ваш основен ресурс ще бъде подкрепата на хората. Вярвам, че осъзнаване, че ако не постигнете решителни оздравителни промени в прокуратурата и правораздаването още в първите 100 дни, няма как коалицията да спечели битката за бъдещето на България. Защото законността е най-важната битка, от която зависят всички останали“, посочи още президентът.

Ето какви административни промени настъпват по силата на коалиционното споразумение

Държавният глава показва пред медиите току-що върнатия мандат за излъчване на правителство (Кадър: Булфото)

,,Вярвам, че Вие ще намерите сили да го сторите, защото гласът на площада и гласът от урните иска законност. От Вас и вашите министри зависи да не го разочаровате. Битката с бедността и отстояването на българските национални интереси навън са другите предизвикателства, които следва да бъдат Ваши основни приоритети. На добър час! Желая Ви успех в изграждането на свободна, демократична, просперираща и европейска България'', допълни държавният глава.

Коалиционното споразумение в България влезе в световните медии

За мен е огромна чест да поема тази папка. Време е след 32 години българският народ да се почувства, че управниците се грижат за него. Искам да ви уверя, че ще вкараме всичките усилия тези обещания и надежди да станат реалност, увери Кирил Петков при приемането на мандата.

Той веднага върна изпълнения мандат на президента Радев.

Министрите и състава на новия кабинет ще бъдат представени на специално събитие от 13.00 ч в сградата на Народното събрание.

Водещи новини

Още новини