ДПС зове за равносметка: къде се намираме на картата на цивилизоваността, демократичността и толерантността?

Булфото (архив)
share

В Международния ден за правата на човека от ДПС призоваха в декларация от парламентарната трибуна всеки да си направи равносметка къде се намира България на световната карта на цивилизоваността, демократичността и толерантността.

Днес, 10 декември, отбелязваме Международния ден за правата на човека, посочи депутатът Станислав Анастасов, който прочете декларацията от името на ДПС. Той отбеляза, че са изминали 73 години откакто Общото събрание на ООН приема Всеобщата декларация за правата на човека и припомни пет кратки, но, по думите му, много важни текста от нея.

Днес е международният ден за премахването на насилието над жените

"А именно: чл. 2 Всеки човек има право на всички права и свободи, провъзгласени в тази декларация, без никакви различия, основани на раса, цвят на кожата, пол, език, религия, политически и други възгледи, национален или социален произход, материално, обществено или друго положение; Чл. 5 Никой не трябва да бъде подлаган на изтезания или жестоко нечовешко или унизително третиране или наказание; чл. 9 Никой не трябва бъде подлаган на произволен арест, задържане или изгнание; чл. 12 Никой не трябва да бъде подлаган на произволна намеса в личния му живот, семейство, жилището, кореспонденцията, нито на посегателства върху неговата чест и добро име. Всеки човек има право на закрила от закона срещу подобна намеса или посегателства. И накрая чл. 30, който е ключов за тълкуването на цялата декларация, а именно че нищо в тази декларация не може да бъде тълкувано като предоставящо право на дадена държава, група или лице да се занимава с каквато и да е дейност или да извършва действия, насочени към унищожаване на правата и свободите, провъзгласени в нея", посочи Станислав Анастасов.

"Ние от ДПС днес, 73 години след приемането на тази декларация и 31 години след идването на демокрацията в България, призоваваме всеки един от нас да си направи равносметка къде сме на световната карта на цивилизоваността, демократичността и толерантността", призова депутатът от Движението за права и свободи.

Водещи новини

Още новини