Крум Зарков: Колкото съм джендър, толкова съм и кандидат на Румен Радев

Булфото (архив)
share

Ще се кандидатирам за председател на партията, защото мисля, че БСП може много повече. Тези избори показаха, че трябва да има промяна. Трябва да има ново лице, което нашите избиратели заслужават – не на непрекъснати скандали. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ Крум Зарков от БСП.

Ще участвам в процедура по пряк избор, в друга процедура няма да участвам, заяви той.

Не е вярно, че съм привърженик на Истанбулската конвенция, вярно е, че съм настоявал да не бъде тази тема знамето на нашата партия, защото смятам, че автентична партия като БСП има далеч по-важни теми, с които да се заемем в страна, раздирана от бедност. Вярно е, че съм настоявал да не се крием зад измислени теми, когато трябва да се борим с истинските. Джендър манията да се бориш с измислени проблеми, когато истинските са бедността и корупцията, 3 г. играеше ролята на димка, посочи социалистът.

Попитан верни ли са появилите се в публичното пространство твърдения, че зад кандидатурата му за председател на БСП стои президентът Румен Радев, Зарков каза: "Колкото съм джендър, толкова съм и на Румен Радев кандидат. Че ще има хейт и тролски конспирации, не ме учудва. Това не вреди на мен, това вреди на общата обстановка, в която трябва да се проведе този нов избор. Трябва да покажем, че БСП не е само скандали между водещите лица, а е нещо много по-дълбоко и много по-полезно".

Крум Зарков: Ролята на БСП не е да бъде незаобиколим фактор, а да бъде факторът

Той поясни, че не знае дали формулата на разпределение на министерските постове вече е договорена.

Не трябва да забравяме уроците от предишни коалиции. В най-деликатната част на разговора за подписването на коалиционно споразумение не бива да се подхожда така, все едно всяко министерство е феодално владение на някоя от партиите. Трябва да се подхожда така, че мнозинството да запази облика на партиите, но да функционира заедно, а не да разпарчетосва властта. Това е въпрос на обща атмосфера и на разбирателство. Трябва да имаме разбирането, че тръгваме да гоним общи цели и това да се подразбира от общите решения. Обратното ще породи конфликти и в самата коалиция, и скандали навън, подчерта Крум Зарков.

Това правителство трябва да се случи и да поеме от този дух на отборни действия, който го има в последните 5-6 месеца, добави социалистът.

В отговор на въпрос той каза, че не би поел министерски пост в евентуалното коалиционно правителство. Посветил съм се на задачата да изпълнявам парламентарна дейност, а в личен план съм се концентрирал в установяването на БСП като автентична, лява, модерна партия, заяви Зарков.

Водещи новини

Още новини