Високата цена на тока вдига таксите за детските градини и удря по социалните услуги?

Novini.bg
share

Опитахме се да намерим пресечните точки и възможностите на нашите задължения. Ние сме длъжни и правим всичко възможно да създадем условия за по-добър живот на всеки български гражданин. Ние се стремим да намираме диалог и работещи решения. Това заяви министър-председателят Стефан Янев след среща с представители на Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Той акцентира върху темата за децентрализация на общинските бюджети:

„Ние се подготвяме с мнението на общините да предложим формула на бъдещото Народно събрание. Общините ще могат да откликват по-лесно на желанията на хората“.

Янев съобщи, че са обсъждани основно финансови теми като разпределение на пари за справяне с ковид последствията, както и възможността за по-ясен ангажимент на МФ към общините.

„Диалогът е открит и се надявам да продължим в същия дух“, посочи той. 

Председателят на УС на НСОРБ, кмет на община Велико Търново Даниел Панов каза, че от следващата седмица започва обсъждане на бюджет за 2022 година.

 „Виждате, че проблемът с тока оказва влияние на бизнеса, на детските градини и на други социални услуги, които общините изпълняват. Децентрализацията е важен въпрос, 2-процентовото подоходно облагане ще бъде обсъждано с МФ. От следващия месец ще започнем да получаваме средства за зимното поддържане и ще сме спокойни, че пътищата ще бъдат чисти“, каза той.

Относно Плана на възстановяване Панов изрази надежди там да намери място частта с уличното осветление.

Цената на тока ще бъде увеличена поне два пъти през януари?

По темата за подготовката за изборите 2 в 1 Панов заяви:

„Общините нямаме пречка да осъществим тези избори съгласно българското законодателство. През 2017 година бяха организирани още по-сложни избори. За нас тези избори не са чужди. Надявам се да имаме добра комуникация с областните управители“, завърши той.

В свое изказване финансовият министър Христо Белчев обясни, че бюджетът е балансиран.

 „В рамките на актуализация баха одобрени средства за почистване. Имаме готовност да осигурим 25% сега. Останалите 75% ще даден планово в месец януари. Предвидени са средства за щетите от ковид пандемията. Подготвяме разработка за критериите за помощ. МФ вече напредва с подготовката на следващия бюджет. Разбрахме се да проведем поредица от работни срещи с общините, за да може той да удовлетвори очакванията и нуждите на всяка локална икономика“.

Водещи новини

Още новини