Повече деца ще ходят на градина след отпадането на таксите в някои общини

  • 12 октомври 2021 14:48

  • 522
  • 0
Повече деца ще ходят на градина след отпадането на таксите в някои общини
© Pixabay

Освобождаването от плащане на такси насърчава все повече родителите да пускат децата си, а не да ги гледат вкъщи. Такъв например е случаят в Шумен, където заради намаляване или пълно отпадане на таксите посещаемостта се е увеличила, предаде БНТ.

Проучването на фондацията "Тръст за социална алтернатива" показва, че броят на общините, които са отменили таксите за някоя от възрастовите групи, вече надхвърля 100.

Иванжелин е майка на 3-годишно момченце. Въпреки че все още за него ходенето на детска градина не е задължително, тя е избрала да го пусне. Приветства решението на община Смядово да поема таксите за храна и вода.

COVID-19 притиска София-град: Ще има ли затваряне на училища и детски градини?

Отпадането на таксите, освен че олекотява семейния бюджет на родителите, помага и за социализирането на повече деца.

"С радост започнаха да идват нови и нови дечица. Дори и от Шумен имахме дечица, които като разбраха, че е безплатна храната, а имаха баби и дядовци и ги пуснаха да посещават нашата детска градина", казва Светла Кайкова, директор на детска градина "Маргаритка" в община Смядово.

"Влизайки в системата на българското образование колкото се може възможно по-рано, по този начин ще се предпази детето от ранното напускане на училище и то ще има още по-големи шансове за успеваемост и за завършване на средно образование поне", коментира Даниела Савчева, директор на дирекция "Образование, наука и развитие" в община Шумен.

В Шумен от началото на тази година всички деца на 5 и 6 години са напълно освободени от такса.

"За 3- и 4-годишните таксата остава, но тя за община Шумен е 45 лева и 35 в населените места в общината, като наредбата дава също много социални критерии, като тази такса би могла да бъде и много ниска", обясни Надежда Минчева, директор на детска градина "Светулка" в Шумен.

Проучването на "Тръст за социална алтернатива" показва, че с премахването на таксите се е увеличила посещаемостта в детските градини с 20%, а делът на незаписаните деца е намалял наполовина.

"И родителите им, които преди това са били ангажирани на временни трудови договори или на непълен работен ден, сега са се ориентирали да си търсят работа на пълен работен ден, което има двоен ефект", каза Евгения Волен от фондация "Тръст за социална алтернатива".

Според Евгения битката за бъдещето на България се води в детските градини, в занималните и в началните училища. До една година очаква да има пълна картина за ефекта от отпадането на таксите.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
522 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини