Общинарите от БСП напуснаха със скандал заседанието на СОС

БНТ
share

Групата на "БСП за България" в Столичния общински съвет напусна със скандал заседанието на съвета днес поради несъгласие с начина, по който от ГЕРБ решиха да направят промени в състава на постоянните комисии, съобщават от пресцентъра на групата.

До напускането на групата на "БСП за България" се стигна, след като от управляващата партия ГЕРБ се опитаха да увеличат броя на членовете на Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика, в която до момента нямаха мнозинство. Дейността ѝ е свързана с вземане на решения по изключително "горещи" теми, като одобряване на подробни устройствени планове (ПУП), застрояване, зелени площи и др., припомнят от левицата.

Промяната се налага, след като Волен Сидеров напусна СОС. На негово място беше избран арх. Румен Русев от "Атака".

"Няма да участваме в този фарс. Без нужното обсъждане от ГЕРБ се опитват тихомълком да превземат Комисията по архитектира", заяви председателят на БСП - София Калоян Паргов, цитиран от пресцентъра на градската организация на левицата.

Независимият общински съветник Борис Бонев също изрази несъгласие с промяната в състава на постоянните комисии. "Днес коалицията ГЕРБ-Националисти нагло и изцяло завзе общинския съвет на София", написа Бонев на страницата си във Фейсбук. Единствената комисия, в която управляващите нямаха мнозинство, тази по архитектура и градоустройство, е с променен състав и баланс. Вместо досегашният превес на опозицията, като гарант, че криминални проекти за презастрояване на София няма да бъдат одобрявани, ГЕРБ превземат и тази последна комисия и погазват интересите на софиянци и основните принципи на демокрацията, посочва Борис Бонев. Той призова групата на "Демократична България" и БСП за бойкот на СОС до отмяна на днешното решение.

СОС удължава икономическите мерки за бизнеса в София

Водещи новини

Още новини