Министър Живков с последна информация за газовата връзка между България и Гърция

Министерство на енергетиката
share

Интерконекторната газова връзка между България и Гърция трябва по договор да е готова до края на годината, но търговската й експлоатация изисква допълнителни дейности.

Това каза по време на парламентарния контрол служебният министър не енергетиката Андрей Живков. Той отговори на въпрос на народния представител Мартин Димитров относно забавянето при изграждане на газовата връзка с Гърция. По думите на Димитров към пускането на интерконектора има огромен обществен интерес за по-евтин ток и парно, и за газификация на производства. Проектът се бави вече 12 години, докато строежът на т. нар. "Руско-турски поток" стана за една година, каза Мартин Димитров, предаде БТА. 

Гръцкият парламент ратифицира споразумението за междусистемната газова връзка между Гърция и България

Работим за ускоряване на процеса на изграждане на газовата връзка с Гърция, имахме срещи с всички звена по проекта. Прави се всичко възможно до края на годината да бъдат извършени строително-монтажните работи, сред които преминаването на тръбата под река Марица и под язовир "Студен кладенец". Заявили сме на фирмата-изпълнител, че удължаване на срока няма да има и ако това стане, ще се налагат санкции, каза още Живков.

Водещи новини

Още новини