Гръцкият парламент ратифицира споразумението за междусистемната газова връзка между Гърция и България

26 януари 2021 21:51

Гръцкият парламент ратифицира споразумението за междусистемната газова връзка между Гърция и България
© bulphoto (архив)
1094 3

Гръцкият парламент ратифицира днес споразумението за сътрудничество между Гърция и България по проекта за междусистемната газова връзка между двете страни, съобщава АНА-МПА, цитирана от БТА.

Споразумението беше гласувано в рамките на проектозакон, включващ и договора за учредяване на Източносредиземноморския газов форум (EMGF) - международна организация, включваща Гърция, Кипър, Египет, Израел, Италия, Йордания и Палестина. В подкрепа на проектозакона гласуваха управляващата партия Нова демокрация, основната опозиционна формация СИРИЗА и Движение за промяна. Против гласуваха Гръцката комунистическа партия и партия МеРА25 на бившия финансов министър Янис Варуфакис.

От днес България получава природен газ от Азербайджан

Споразумението между Гърция и България за газовия интерконектор (IGB) включва взаимни ангажименти за строежа на газопровод и за транспортиране на газ, след като проектът бъде завършен. Включени са също аспекти, свързани с данъчния статут на проекта и разпределението на печалбата. Газопроводът IGB свързва гръцката газопреносна система в района на Комотини, Северна Гърция, и българската газопреносна система в района на Стара Загора.

Проектът е завършен на 52% и се очаква да бъде готов до края на 2021 г., заяви гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костас Скрекас. Източносредиземноморският газов форум е енергиен алианс между Гърция, Кипър, Египет, Израел, Италия, Йордания и Палестина, основан като международна организация през януари 2020 г.

Мая Йорданова
1094 3

Свързани новини

Коментари (3)

Добави коментар
Ох Божкеее...

2021.01.26 | 21:58

139278
Като гледам колко умно го гледа тоя кран наш Боко...,направо да се изпотиш вместо него...
Наистина си пожарникар...

2021.01.26 | 22:54

139307
Пишеш неграмотно,като-...пожарникар...!Без точки,без запетаи,без главни букви...!А това -,,у къщи"- кърти мифки от неграмотност...
пожарникар

2021.01.26 | 22:33

139290
какво бе да не искаш да кажеш че и пожарникар не е бил и кран не е виждал или ти така гледаш крана на бидето на жена си у къщи като не ти пусне

Добави коментар