БСП и ИБГНИ се разбраха за подкрепа, но правителство на промяната няма да има

bulphoto
share

Започна срещата между БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ), на която трябва да се постигне споразумение за подкрепа при съставяне на правителство. С нея стартират преговорите с т.нар. партии на протеста за подкрепа преди сформиране на правителство с третия мандат.

Правим тази среща, като последен опит за съставяне на правителство в рамките на това НС. Това трябва да е правителство на промяната. Най-важното, по което трябва да говорим са политиките на едно бъдещо правителство. Во, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на Novioni.bg.

Нинова обяви как ще процедират с третия мандат, отправи и молба към ИТН, ДБ и ИБГНИ

"Благодаря ви, че приехте поканата ни като последен опит за формиране на мнозинство на фона предстоящите кризи. Водени от грижата от това, което ни очаква в следващите месеци, разбираме и поемаме отговорност", заяви тя.

"Отчитаме грешките, които бяха поставени при първия мандат. Когато бяха поставяни имена. Ако мнението ви е категорично, че няма как да съставим мнозинство за правителство, то е необходимо да не се хвърля веднага мандата, за да не оставяме държавата в хаос. Ако трябва и в почивни дни, и в извънредни заседания сме готови да работим за актуализиране на бюджета", разясни лидерът на БСП.

ИБГНИ има последователна позиция и ние положихме всички усилия в това НС да се излъчи правителство. То трябва да е отговорно и в помощ на хората, заяви съпредседателят на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова.

„След изявлението на Слави Трифонов стана ясно, че правителство на промяната не може да има. За нас правителство на всяка цена не е решението и няма да го подкрепим. Няма да подкрепим такова и в следващия парламент. Това би било подмяна на вота на българския народ и очакванията на хората“, подчерта тя.

„Готови сме да участваме в сформирането на мнозинство, които да вземе необходимите решения, с които да оставим държавата в добро състояние преди настъпващите кризи“, каза още Манолова. Тя уточни, че формацията ѝ е готова да участва във формиране на мнозинство, за да не се оставят хората без доходи в три задаващи се кризи. "Ще подкрепят идеята на БСП за съкращаване на сроковете за актуализацията на бюджета", стана ясно още от думите ѝ. 

"По независещи от нас и от вас причини този разговор не може да бъде разговор за съставяне на правителство. Защото формиране на кабинет би бил в ръцете на ГЕРБ. Адмирации за вашата смелост да не връщате веднага бюджета, за да можем да свършим работа", каза адвокат Николай Хаджигенов.

"Не разбирам защо се говори за правителство с подкрепа на ГЕРБ и ДПС. Ние 4 г. сме потърпевши от ГЕРБ", изтъкна Нинова.

"Имаме съвпадения - социалните мерки, правосъдната реформа. Има и въпроси, които са твърде амбициозни за две седмици, като плана за възстановяване и устойчивост. И на нас ни се иска, но не е възможно. Приоритет за нас е актуализацията на бюджета", поясни лидерът на БСП. Тя уточни, че двете формации имат разбиране по важността на актуализация на бюджета. 

"Хората изнемогнат - повишават се цените на тока и на водата. не да оставим в колкото можем по-добро състояние държавата. Защото сега е лесно - топло е. Но на есен вече няма да е така. Нека си дадем две седмици време", предложи Мая Манолова.

Нинова добави: "На едни и същи позиции сме". 

Срещите с другите партии продължават. Поканата за “Демократична България” е на 31 август от 10:00 часа, а на "Има такъв народ” на 1 септември от 11:00 часа.

Водещи новини

Още новини