Мая Манолова: Без участието на ИТН няма как да бъде реализиран третият мандат

Булфото архив
share

„Третият мандат може да бъде реализиран единствено и само чрез съгласие между ИТН, ДБ, „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и БСП. Без участието на „Има такъв народ“ в разговори и без консенсус няма как да има правителство с третия мандат. Ще се носи отговорност защо към рисковете пред страната – бежанска криза, миграционен натиск, COVID-вълна, ръст на цените на хранителните продукти, тока, водата и парното, ще се добави и институционална криза". Това коментира председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова преди заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента.

Тя предупреди, че по важните проблеми в държавата трябва да има съгласие. "От нас се очаква изпълнение на няколко важни задачи, първата от които е актуализацията на бюджета", допълни Манолова.

Започна заседанието на КСНС при президента

„Информацията, представена от служебното правителство, показва, че има събрани приходи в повече. Очакването е до края на тази година да се съберат над 2 млрд. лв. повече. Това, че има приходи не означава, че могат да бъдат правени разходи, свързани с предотвратяването на  на евентуални кризи - социална, здравна, икономическа  и решаване на проблемите на хората. Трябва да се даде възможност на служебния кабинет тези пари да бъдат насочени в секторите, в които има най-голяма нужда от тях. Възрастните хора очакват актуализация на пенсиите, трябва да има социални плащания за личните асистенти и за уязвимите групи. Мигрантска криза също изисква допълнително финансиране за гранична полиция, възстановяване на съоръжението по границата, подготовка на бежанските центрове и лагери", посочи тя.

Според нея самостоятелни акции и заявки биха навредили. "Става дума за съгласие и абсолютно техническо определяне на мандатоносителя", допълни тя относно третия мандат.„ГЕРБ и ДПС, а и ИТН със заявката си, че няма да участва в правителство с третия мандат, тласкат страната към политическа и институционална криза. Без редовно правителство няма стабилност, която е един от елементите на националната сигурност. Притеснителни са и координираните атаки между ГЕРБ и ДПС, в които се включва и ИТН срещу служебните министри. Включително атаката на ГЕРБ пред Конституционния съд на указа на президента за назначаването на служебния кабинет", заяви Манолова.

„Сериозни притеснения от това политическата криза да премине в институционална създава и нежеланието на партиите да се включат в актуализацията на бюджета. Необходимо е съгласие поне по тази тема, така че да могат да бъдат решени проблемите на гражданите със сигурността, здравето, работата и парите и да не се поставя под риск функционирането на основни системи, като здравната, социалната, системата за сигурност, подкрепата за бизнеса", каза още Манолова.

 

Водещи новини

Още новини