Драгомир Стойнев: Пенсионната реформа е провал

Булфото
share

Депутатът от левицата подчерта, че правителството си е позволило цинично да се подиграва с обещанията към хората за по-високи доходи.

„Единият министър от три месеца ги увеличава, а другият ги намалява”, каза той.

Стойнев посочи, че според Евростат България е страната, в която равнището на безработица расте с най-бързи темпове от всички държави в ЕС. Днес процентът е около 12 %, а за 2 години броят на работните места е намалял с над 300 000.

„Всеки трети младеж трябва да избира дали да емигрира или да остане в България и да влезе в престъпния свят. Броят на дългосрочните безработни надвиши 200 000. Вие гордо съкратихте мерките за пазара на труда с над 120 млн. лева и те не могат да бъдат компенсирани от европейските програми”, обърна се към управляващите депутатът.

Според него обществените разходи за търсене на работа и преквалификация са изключително ниски. „Брюксел подчертава, че българските граждани са поставени в най-голям риск от изпадане в крайна бедност”, добави Драгомир Стойнев.

Той каза още, че 63 % от българите са затруднени да плащат сметките си за ток, вода и парно и че 7 % от домакинствата пропускат основни хранения. Средното ниво на бедност в България е 5 пъти над това в ЕС, пресметна депутатът.

„Пенсионната реформа е в провал, защото тя не решава въпроса с жизненото равнище на пенсионерите. Европейската комисия я оцени като зле замислена и несвързана с продължителността на живота в България, нито с удължаването на трудовия живот на хората. Десетки хиляди български граждани не могат да се пенсионират, а други десетки хиляди са в предпенсионна възраст и работа за тях няма. Пенсиите се обезценяват постоянно заради непрекъснатата инфлация", заключи Драгомир Стойнев.

Социалният министърТотю Младенов заяви, че Стойнев цитира неверни неща за пенсионната реформа, относно позицията на Европейската комисия. "Те посочват, че трябва да има оперативност на процеса по пенсионната реформа и няма никаква доза истина в нещата, които твърдите. За някои сигурно пенсионната система е трябвало да бъде по-добра, но ние намерихме най-балансираното решение с търсене на това тя да бъде по-устойчива без дефиците", каза Младенов.

По думите му, правителството трябва да изпълнява стриктно приетото от парламента, в името на устойчива пенсионна система.

В лично обяснение Драгомир Стойнев каза, че цитира данните много добре и че за да се усвояват средствата, трябва да има последователност на надграждане, а не на конфронтации.

Водещи новини

Още новини