Антон Кутев: След август пари няма

БТВ
share

Служебното правителство може да остане, но най-вероятно няма да е в същия състав. Може би ще има промени, но те няма да са големи. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ говорителят на служебния кабинет Антон Кутев.

Актуализацията на бюджета е абсолютно задължителна, независимо какво правителство ще дойде на власт, за да могат да се поемат COVID мерките, икономическите и социалните мерки, пенсиите, подчерта той.

Служебното правителство не разполага с инструмента "бюджетиране". В момента в бюджета има пари, защото има подобрена събираемост. До средата на август ще си изпълним всички ангажименти, но оттам нататък пари няма. Мерките на ГЕРБ, като например парите за лекарите на първа линия, 50-те лева добавка към пенсиите, бяха гарантирани до май. Оттогава се кара на мускули и тези мускули са до август. Няма как да продължи което и да е правителство, без да има актуализация на бюджета. В Народното събрание трябва да се създадат две комисии – правна и финансова, и да се приеме актуализацията на бюджета. Изстискали сме всички резерви и ако няма актуализация, ще спрат всички мерки, предупреди Кутев.

Кирил Петков: Не се ли направи актуализация на бюджета, няма да има пари нито за бизнеса, нито за лекарите

Според него има шанс да се състави правителство в рамките на този парламент, макар и шансът да е малък. Трябва да се направи всичко възможно да има кабинет, посочи той.

Попитан кой е виновен за провала на преговорите за правителство говорителят на служебното правителство заяви: "Не знам кой е виновен и не е моя работа. Политиката не е лесна работа. Във всяка професия човек трябва да се научи на много неща. Виждаме какво става, когато дойдат политици, които сега влизат в политиката".

Той коментира и атаката на "Има такъв народ" срещу министрите от служебното правителство Асен Василев и Кирил Петков. За мен нямаше смисъл от цялата тази атака. За мен това беше нещо като сменяне на темата. Смятам, че голяма част от служебните министри се справиха много добре, направиха се големи промени и оттук нататък тези промени просто трябва да бъдат продължени, каза още Антон Кутев.

Водещи новини

Още новини