Бойко Рашков не отстъпва, отново захапа Борисов и Гешев

Колаж: Novini.bg
share

Изпратен е до заместника на главния прокурор този материал, като имах ясното съзнание, че той няма да се занимава с него, пък да видим какво ще предприеме. Внасянето на този материал беше тест и за ВСС. Засега не издържат тестовете. Сега е ред на Спецпрокуратурата, за да видим дали новата им ръководителка ще продължи да защитава началника си по всякакъв начин. Това заяви в кулоарите на парламента вътрешният министър Бойко Рашков.

,,Целият държавен ресурс беше хвърлен в угода на вече един бивш ръководител на правителството, защото аз виждам в действията на прокуратурата защитна роля по отношение на бившия министър-председател и защита на ръководителя на прокуратурата в лицето на Иван Гешев. Затова когато прочетох и разбрах, че използването на СРС-та от Спецпрокуратурата по едно досъдебно производство е по мъртъв текст от Наказателния кодекс, който е чл. 95, в който се говори за опит за преврат, за въоръжено въстание, за бунт, за събаряне на властта и т.н. разбрах, че нашите прокурори са сложили знак за равенство между справедливите протести на българските граждани с едно отречено от историята престъпление, което няма място в нашето съвремие, което представлява измяната. Чл. 95 е под заглавие "Измяна" и това е раздел първи от престъпленията против Републиката'', обясни министър Рашков.

Бойко Рашков: Срещу лица от предишния кабинет тече разследване, възможни са арести

,,Гешев не може да разграничи понятията "веществено доказателство" от "веществени доказателствени средства" и ги използва малко неприемливо. А нещата са ясни, просто човек трябва да прочете закона'', допълни още той.

Прокуратурата с тази правна квалификация защитава министър-председателя, защото в текста се казва на този закон се говори за насилствено сваляне на властта, а кой беше на власт тогава? Бойко Борисов! Следователно прокуратурата защитава властта, но дали това се случва чрез протести или чрез въоръжено въстание вие сами можете да си отговорите на този въпрос. Защо обаче за българската прокуратура това не е мъртъв текст не мога да ви отговоря. Питайте ги тях, обърна се към журналистите Рашков.

,,Сега започвали да си служат със силата на правото, а то в конкретния случай се изразява в това, че в пленарна зала конкретни имена на лица, които са били субекти, чиито права са ограничени със СРС-та в пленарна зала не могат да се обявяват и наистина е дразнещо подобно настояване и направих аналогия с дясната ръка на таралежа с джипката, който четеше писмените вносители на информация от използвани СРС-та срещу лекарите от болницата в Горна Оряховица. Нали помните този случай? Това нещо никога не трябва да се повтаря. Българският парламент не е терен за подобно нарушаване на закона'', коментира вътрешният министър.

Рашков отвърна на Борисов за "пияницата": Щурмът на простащината започна

,,Ако получа покана, ще си помисля, защото не се знае от кого ще получа покана, в какъв формат ще се отправи поканата да участвам. Това не са маловажни неща'', отговори той на въпрос дали би участвал в следващия кабинет.

Борисов има връзка с тези СРС-та, защото чрез тях на практика се защитаваше правителството, а оттам и главният прокурор Гешев, защото след 9 юли м.г. при нахлуването на президентството се издигнаха лозунги от протестиращите "Гешев вън!", "Гешев е позор!" и т.н., тоест поиска се оставката и на главния прокурор. И тук стои въпросът Специализираната прокуратура кого защитаваше? Защитаваше началника си чрез използването на СРС-та и на основата на един измислен мъртъв текст от особената част на Наказателния кодекс, каза на финала Бойко Рашков.

Водещи новини

Още новини