Новият парламент е готов за работа, разпределиха депутатските места

Булфото, архив
share

Днес стана ясно и разпределението на парламентарните групи в пленарната зала. 46-тото Народно събрани ще се открие тази сряда на тържествена церемония от най-възрастният депутат. Заседанията отново ще се провеждат в страта сграда. 

Най-голямата парламентарна група Има такъв народ (ИТН) ще е в дясната част на пленарната зала, там ще са и депутатите от Демократична България, информира bTV.

В централния блок ще са ГЕРБ-СДС и Изправи се! Мутри! Вън!

БСП ще е отново в най-левия ъгъл на залата, а до тях ще са и колегите им от ДПС.

Изборите приключиха, задава ли се нов провал на бъдещия парламент

Очаква се най-възрастният депутат Мика Зайкова от ИТН да открие заседанието в сряда сутринта. По традиция се изнася и встъпителна реч, която привества новите депутати и очертава пътя на тяхната работа. Зайкова откри и предишното Народно събрание, което просъществува само няколко седмици.

Предстои с интерес да се проследи и изборът за председател на бъдещия парламент. В предишния това беше Ива Митева, която събра сериозна подкрепа при гласуването, въпреки че тогава ИТН бяха втора политическа сила. Този път ГЕРБ-СДС няма да може да разчита на своето острие - бившият председател на 44-ия парламент и зам.-председател на 45-ия Цвета Караянчева.

Иначе основният въпрос отново е колко дълго ще се задържи 46-ият парламент,  избран при предсрочния вот на 11 юли, който доведе до размествания в политическия живот, след като ГЕРБ-СДС останаха за пръв път втори, изпреварени от партията на Слави Трифонов. 

А най-важното, което всички очакват, е консултациите за ново редовно правителство.

Какви са възможните сценарии - чуйте във видеото:

Водещи новини

Още новини