Доц. Даниел Смилов пред Novini.bg: Шансовете за съставяне на правителство и нови избори са изравнени

share

Шансовете за съставяне на правителство, вариантите служебният кабинет да стане постоянен и ходовете на Слави Трифонов, коментира пред Novini.bg доц. Даниел Смилов, политолог и специалист по сравнително конституционно право. 

"Доста варианти има след вторите парламентарни избори. В рамките на месец след изборите, трябва да бъде свикан парламента. Оттам нататък първата по големина партия, в случая „Има такъв народ“, трябва да предложи правителство. Слави Трифонов вече излезе с проектокабинет с премиер Николай Василев", разкри доц. Смилов. 

"Поне за момента няма сигнали от достатъчно партии, че това правителство ще мине. Имаме твърда заявка, че БСП няма да гласуват за него, в това положение отказ получи и от Демократична България и Изправи се! Мутри вън!. Това не е толкова заради персоналния състав на правителството, а по-скоро заради липсата на яснота какво то ще прави. По-голямото разочарование сред партиите на протеста е в програмните намерения и приоритети на Слави Трифонов, в които по-скоро отсъстваха важни неща, отколкото да имаше политики, които да станат обща база за управление", допълни политологът. 

"С 61 гласа могат да бъде съставен кабинет. Конституцията казва, че кабинет може да има с обикновено мнозинство, а за вот на недоверие трябва абсолютно мнозинство от 121 гласа. Заигравки с кворума са възможни. Вариант е ГЕРБ да не влязат при съставянето, а така кворумът да падне с около 60 гласа, а кабинет да се състави с гласовете на ИТН и ДПС. Тези заигравки обаче са твърде очевидни и прекалено прозрачни", разкри доц. Смилов.

Първан Симеонов: Едни нови избори могат да произведат чудовища

"Вариант е лидерът на БСП Корнелия Нинова да проведе консултации с ДБ, ИСМВ и партията на Слави. Големият проблем ще е позицията на ИТН. Не смятам, че има възможност да има правителство начело с БСП", каза специалистът по сравнително конституционно право. 

На въпрос каква е възможността служебният кабинет да остане на длъжност, доц. Смилов разкри, че има няколко варианта: При процедура на съставяне на правителство, възможно е една партия да предложи за кабинет служебния кабинет. Това предложи и Мая Манолова, но за мен няма шанс да се реализира", съобщи политологът и допълни: 

Този служебен кабинет продължава да функционира засега. Ако парламентът се провали три пъти в опита си да състави правителство, то президентът Румен Радев ще се принуди да разпусне НС и да свика нови избори, а така назначи ново служебно правителство, което може да е в същия състав.

Политолог: Ако продължи играта на его, отиваме на трети парламентарни избори тази година

"Шансовете за съставяне на правителство и нови избори са изравнени. Отново сме поставени пред голяма непредвидимост", обясни доц. Даниел Смилов.

"Начинът, по който „Има такъв народ“ подходи към съставянето на кабинет, създаде огромно напрежение и съпротива от останалите партии. Никой не подкрепи идеите на Слави Трифонов", каза още експертът.

"Лидерът на ИТН има време да преосмисли кабинета, а тук не става въпрос за личностите, а за приоритетите – това трябва да бъде договорено, за да има широка парламентарна подкрепа", завърши политологът. 

По материала работиха Радина Лазарова и Галя Георгиева

Повече чуйте във видеото

Водещи новини

Още новини