Стефан Янев: Недопустимо е една политическа сила да отказва да комуникира

Булфото
share

Позволете ми да изкажа благодарност към всички отговорни институции, правителството, органите на МВР, служителите на ЦИК и всички останали структури и длъжностни лица, които имаха отношение към провеждането на изборите. В голяма степен изпълнихме задълженията си. Имахме спокоен изборен ден с минимум нарушения Резултатите отразяват настроенията на хората. С тези думи служебният премиер Стефан Янев откри днешното заседание на Министерски съвет.

Той отбеляза няколко обезпокоителни явления, сред които ниската избирателна активност. „Политическата апатия е опасно явление и партиите трябва да ангажират повече партиите в избирателния процес. Ако бяха вложили усилия в това, а не в критика към служебното правителство, щяхме да имаме по-голяма избирателна активност“, заяви Янев. Според него дебат не е имало.

„Част от политическите сили отказаха да говорят с хората и на хората. Недопустимо е една политическа сила да отказва да комуникира. Недопустимо е да отказваш политическо взаимодействие. Неколкократно призовавах политическите партии и коалиции да канализират обществените искания в смислени политически решения“, каза служебният премиер.

Той припомни, че е подчертавал, че политиката е за визионери, а не за технократи. Янев изрично отбеляза, че тези послания не са били самоцел: „Не можем да си позволим като политици за пореден път да разочароваме българските граждани. Това може да доведе до отказа за политическо участие. Не е в интерес на българската демокрация“.

Вижте какви решения ще взима служебният кабинет утре

Янев каза, че трябва да се въведе гражданско образование в страната. Изборните резултати са показали, че българите търсят нов политически елит.

По думите му има нужда от промяна, която да гарантира правила, да консолидира националните усилия по пътя на просперираща икономика: „Страната ни се нуждае от нова перспектива, водеща до бърз икономически растеж, стимулиране на секторите с висока добавена стойност и програма, която да постави за свои приоритет справянето с демографската криза“. Според него има нужда да се възстанови баланса между регионите в страната. Това може да се постигне чрез децентралиазция. Подпомагането на бизнеса в по-слабо развитите региони, реформа в образователната система следва да се разглеждат като основни приоритети.

„Корупцията подкопава устоите на демокрацията, а всички нас прави бедни и обречени на безперспективност. От всички граждани зависи върховенството на закона да се съблюдава. Време е да имаме реално съдебна реформа. Време е да направим институциите работещи. Призовавам българските граждани да следят политическия процес и да изискват много. Важно е да съхраним достойнството на нашата държава. Трябва да работим градивно за обществения интерес“, завърши изказването си служебният премиер.

Водещи новини

Още новини