Румен Ненков: Имаме време за още едни избори

Кадър - Нова телевизия
share

Имаме време за провеждане на още едни избори, преди да влезем в трите месеца, преди изтичане на мандата на президента Румен Радев. Ако до 1 август се мине през цялата процедура с провеждането на консултациите с всички 6 партии и не се подкрепи правителство, президентът може да назначи нов служебен кабинет, който може да е и в сегашния си състав, но трябва отново да се мине през процедурата. По този начин няма да се наруши Конституцията, според която президентът няма право да разпуска правителството 3 месеца преди полагането на нова клетва.Това обясни в ефира на Нова телевизия бившият конституционен съдия Румен Ненков.

„Едва на следващия парламент, ако пак се получи същото, съществува възможност да се проведат президентски избори с правителство, назначено от президента”, заяви той.

Тошко Йорданов с хаплив отговор на призива на Христо Иванов

Началото на мандата на народните представители пък е с полагането на клетва. За да има правителство пък, народните представители трябва да положат клетва. Тогава служебното подава оставка.

„Няма положена клетва и няма решение на парламентарната група. Всичко действително е задкулисно. Аз не съм народен представител, но съм човек в сянка, който управлява. Това е задкулисие”, коментира Ненков предложеният от лидера на ИТН Слави Трифонов кабинет.

Водещи новини

Още новини