Сергей Станишев: ГЕРБ създава чудовища (видео)

share

Конгресът ни опроверга някои много мрачни прогнози и нагнетеното напрежение, които витаеха през последните месеци. Очакваше се да се изпокараме, да затънем в организационни спорове - благодаря ви, че истинският акцент беше поставен върху това, какво можем да направим за бъдещето на България.

Това заяви преизбраният председател на БСП Сергей Станишев в заключителното си обръщение към делегатите на 48-я Конгрес на партията.

Той благодари за доверието и посочи, че в бъдеще няма да пожали сили, за да го оправдае. Станишев помоли новоизбраните членове на Националния съвет на партията и новата шефка на контролната комисия в партията Мая Манолова да не използват постовете си за трамплин в кариерата. "Нека да няма задкулисни игри. Нека правим политика - да се уточним какъв проект предлагаме на България. Доволен съм, че в дебатите прозвуча ясно нуждата от промяна в страната ни. Ние сме на кръстопът - или ще се влачим на дъното на Европа, или ще генерираме нов политически модел за излизане от кризата. Все пак на този конгрес направихме първите стъпки за това. Сега действащият в Европа модел, и пренесен от ГЕРБ у нас, създава чудовища и ние не можем да приемем това. На базата и на нашия собствен опит ние трябва да направим крачка отвъд този модел - имаме добра база за това", каза още Сергей Станишев.

Той обяви, че БСП трябва да работи за данъчна реформа и преосмисляне на здравния модел, отмяна на пенсионната реформа на ГЕРБ, програма за възраждане на земеделието, ускорено въвеждане на електронните услуги в администрацията и ако такава е волята на гражданите на евентуален референдум - рестартиране на проекта "Белене". Лидерът на БСП призова да няма реваншизъм от страна на победителите към победените за различните постове в партията на конгреса.

"Ако преди конгреса казах, че цяла България само нас гледа, сега казвам, че ще ни гледа още по-внимателно. Само чрез реални действия може да накараме хората да ни повярват", каза в заключение Сергей Станишев.

Водещи новини

Още новини