Илияна Йотова: Най-важният въпрос е може ли БСП да е лидер на България

share

Днес най-важният въпрос не е само кой ще бъде лидер на БСП, а може ли БСП да бъде лидер на България, можем ли да претендираме отново за властта, готови ли сме и как ще го направим. Отговорите са – да и можем.

Това каза евродепутатът Илияна Йотова по време 48-ия Конгрес на БСП. „Малко говорим за състоянието на европейските фондове. Професионалистите са уволнени и калинките раздават проекти на наши хора, за да пълнят партийните каси на ГЕРБ – идват избори. Всички разбрахме как се правят избори по герберски – мутрите бяха мобилизирани срещу гражданите. ГЕРБ посегна на най-ценното – свободата на избора”, заяви Илияна Йотова.

Грешките, които направихме през есента на 2009 г., трудно ще изтрием. Загубихме битката за общественото мнение с мълчание, със свиване в собствената ни черупка. Поднесохме партията си на Бойко Борисов на тепсия. Никой днес няма право да раздава оценки и да говори, че сме изолирани, капсулирана партия, губещи”, каза Йотова. „По време на отчетно-изборните конференции мнозина от вас казваха – „много говорите за ГЕРБ и малко за БСП”. Не съм съгласна. Ако повече бяхме говорили за Бойко Борисов през 2009 г., може би той днес нямаше да е министър-председател. ГЕРБ ги няма от политическата карта. Днес малцина си спомнят какво означаява „ГЕРБ” – Граждани за европейско развитие на България.

Няма нищо европейско, когато страната ни е най-бедната сред всичките 27, когато сме без перспектива и всеки 4-ти от български гражданин живее с доход 202 лв. на месец. Затова пък сме първи по най-бърз темп на разрастване на милионерите. Резултатите от управлението на ГЕРБ са криза и пълен провал в обществените сфери”, каза Йотова. „ГЕРБ съставят правителство на олигархията. Хората с парите и мускулите имат достъп до властта. За тях се правят закони, търгове, обществени поръчки. ГЕРБ спечели изборите през 2009 г. в името на морала, без морал. Днес той важи за всички други, но без приятелите от „Банкя” и партийните началници от ГЕРБ. За едни по 6 апартамента, за други –арест за 3 кутии цигари, за политическите опоненти – белезници и качулки, за спонсорите – политически чадър.

ГЕРБ съсипа здравеопазването. В края на 2009 г. един чиновник чужд на България – Симеон Дянков, открадна парите за здраве и лиши стотици български граждани от нормални здравни грижи. Днес българите плащат най-скъпите лекарства в Европа, а чиновниците от ГЕРБ прибраха тлъстите бонуси. ГЕРБ фалира българския бизнес. Държавата задлъжня на фирмите, Дянков ги рекетира, те затвориха, а хората останаха на улицата. Резултатът е виден – с право хората си казват – "всичко това, което говорите, го знаем, има ли изход”, посочи Йотова.

Водещи новини

Още новини