Бойко Борисов: Отношенията ни с Турция са прекрасни

Булфото
share

През идната седмица ще бъдат договаряни параметрите на бъдещата връзка "Свиленград-Русе", съобщи премиерът Бойко Борисов след срещата си с премиера и министър на външните работи на Катар шейх Хамад бин Джасем бин Джабер Ал Тани и премиера на Турция  Реджеп Тайип Ердоган, която се състоя днес в резиденцията "Евксиноград" край Варна.

Борисов посочи, че дали ще бъде високоскоростен път или магистрала ще бъде решено допълнително. По думите му разговорите по темата ще започнат още следващия четвъртък в 11 часа в  София. Тогава министрите на строителството ще направят  първоначалните обсъждания на бъдещото трасе, законовите  процедури, които трябва да бъдат спазени, рентабилността на  проекта. В зависимост от становището на експертите има готовност от страна на Катар и Турция, да се направи смесена компания или консорциум, който да поеме проектирането и изграждането на този път, уточни Борисов, цитиран от БТА. По думите му, ако тази компания стартира и след това се реализират инвестициите, след това тя може да  стъпи и в други държави. Премиерът Борисов допълни, че на срещата е дискутирана и  магистрала Варна-Бургас-Истанбул, но като проект за по-далечно  бъдеще.

За нас беше важно Катар да види, че на Балканите и особено в България има много добра етническа толерантност, посочи Борисов. Той подчерта, че отношенията ни с нашите съседи в Турция са  прекрасни, което също е от значение. Когато се планират инвестиции за милиарди евро в дългосрочен план е много важно да  има стабилност - политическа, финансова, етническа, коментира  Борисов. Според него настоящата среща е доказателство, че в нашия регион държавите могат да си сътрудничат и да си помагат. Днес обменихме много важни идеи, допълни шейх Ал Тани. За  проектите в сферата на инфраструктурата той посочи, че  тристранното партньорство е добър пример за междудържавно  сътрудничество. Премиерът на Катар каза, че на срещата тримата  са обсъдили ситуацията в Сирия, която окачестви като  "изключително тревожна". Ние чакаме и подкрепяме мисията на пратеника на ООН и Арабската лига Кофи Анан, но времето изтича.  Не може Сирия да има две лица, убийствата трябва да спрат, бе категоричен шейх Ал Тани.

Ситуацията в Сирия коментира и министър-председателят на Турция Ердоган. Той каза, че от тази държава изтича огромен  имиграционен поток от хора, които бягат от насилието. Виждаме, че планът "Анан" не се прилага и това много ни притеснява,  посочи Ердоган. Той подчерта, че броят на наблюдателите в Сирия трябва да е не 300, а 3 000. Никой не може да пренебрегва  международното право, ние трябва да застанем на страната на  жертвите и нека Башар Асад знае това, а не да се опълчва на  волята на хората, каза Ердоган. Той изрази надежда, че ще бъде  създадена нова Сирия, базирана на уважението към човешките права и толерантността. Турският премиер изрази задоволството си от участието си в тристранната среща и коментира, че и България, и неговата  държава страдат от недовършени инфраструктурни проекти.

Водещи новини

Още новини