Христофор Караджов: За лицата, попаднали в списъците по закона "Магнитски", измъкването е много трудно

Pixabay
share

Това, което се случва с Делян Пеевски и останалите петима българи се извършва по линия на Службата за контрол на чуждестранни активи на Министерство на финансите в САЩ, има и съответният законов ред за оспорване на включването им в този списък, така че те ако наистина разполагат с адвокати в САЩ, съвсем спокойно могат да предоставят възраженията си във Вашингтон. Това коментира пред БНР Христофор Караджов, преподавател в Калифорнийския университет.

„По принцип Службата за контрол на чуждестранни активи налага конкретни санкции на конкретни хора, компании, активи, могат да се спрат самолети, кораби и т.н. Има около 15- 16 хиляди отделни елемента в списъка към днешна дата с конкретни имена на хора и компании от цял свят. Те могат да дойдат по линия на закона "Магнитски", но и по други линии – по терористична или друга“, поясни още той.

„Въпросът, че веднъж попаднал в тези списъци, измъкването е много трудно и тече през дълги юридически процедури", добави Караджов.

"Това, което се случи с нашите олигарси и държавни служители трябва да се разглежда в контекста на изказване на президента на Съединените щати Джо Байдън, той инструктира Федералното правителство да извигне антикорупционните мерки в централен елемент на външната политика на САЩ и националната им сигурност", посочи още той.

Румен Радев: Санкциите на български граждани са ясна диагноза за режима, който отгледа тази корупция

Водещи новини

Още новини