Американските санкции: Сигнал към политиците и прокуратурата

Колаж: Novini.bg/ БТВ
share

САЩ показаха, че знаят какво се случва в България и наблюдават. Санкциите са сигнал към съдебната власт и прокуратурата. Това заяви пред БТВ политическият психолог проф. Антоанета Христова. 

Експертът допълни, че Европейският съюз закъснява с реакциите си за санкциите. Припомняме, че американската страна санкционира Делян ПеевскиВасил Божков, Илко Желязков и още трима българи заради тяхната голяма роля в корупция в България, както и техните мрежи от дружества. 

"Такива разследвания прокуратурата е водила, но въпросът е докъде са стигали – до никъде. Не можем да разчитаме на прокуратурата. До 11 юли (бел. авт. датата на предсрочните избори) няма да имаме нищо съществено по разследването на прокуратурата срещу лицата. Със санкциите виждаме натискът върху политическата система", коментира по темата политологът Георги Киряков. 

"Прозрачност без граници": Санкциите на САЩ са силен показател за значимостта на корупцията в България

"Когато се каже "А", трябва да се каже и "Б". Имаше много скрита информация в документа за санкциите на САЩ. Не се посочиха корумпираните лица и лидер на партия", допълни проф. Христова.

"Видео показва кой влиза и излиза от офиса на Васил Божков (бел. авт. - Мая Манолова, лидер на "Изправи се! Мутри вън"). Другият вариант е този настоящ политически лидер да е Бойко Борисов, който обаче заяви, че няма общо с Божков", заяви Киряков. 

"Скандалът няма да има негативен ефект върху партиите за изборите", смята политическият психолог. 

Политолози с прогноза как скандалът с подслушването ще се отрази на изборите

Санкциите може да имат положителен ефект за президента Радев и "Демократична България", завърши Георги Киряков. 

Водещи новини

Още новини