"Прозрачност без граници": Санкциите на САЩ са силен показател за значимостта на корупцията в България

  • 03 юни 2021 14:44

  • 517
  • 4
"Прозрачност без граници": Санкциите на САЩ са силен показател за значимостта на корупцията в България
© Freepik

Асоциация "Прозрачност без граници" оценява, че Решението на Министерството на финансите на САЩ за налагане на санкции по закона "Магнитски" е много силен показател за значимостта на проблема с корупцията в България и за неговата видимост не само от българското общество, но и от международните партньори на България. Официалната позиция на САЩ дава ясен знак, че проблемът за противодействието на корупцията в страната е незаобиколим въпрос в отношенията с тях.

Решението на американски власти показва, че очевидно не става въпрос за абстрактно възприятие за корупция или за спекулации, а за разпознаване на това явление в неговите конкретни измерения и субекти. То е ясен знак за българските политици, че е крайно време да спрат да разглеждат проблема в абстрактен план и че не могат да подхождат към него изолационистки. Корупцията засяга не само пряко всички български граждани и влияе негативно върху българския политически процес, но има проекции и в общоевропейски и в евроантлантически план. Очевидно мащабът на корупцията в България започва да излиза извън неговите национални измерения и освен че подкопава демократичните институции и демократичния процес в страната, създава заплаха за международните отношения.

Трифонов: Американските санкции не са друго, освен подкрепа към българите

Досега проблемът беше разпознаван от външните партньори на България, но сега сме свидетели на действия, които дават надежда, че излизаме от ситуацията, в която "спасението на давещия се е в неговите ръце". Асоциация "Прозрачност без граници" се надява, че навлизаме в етап, при който се предприемат мерки към неговото решаване. Тук е мястото да отбележим, че тези мерки трябва да бъдат споделени и от българските институции и българските политици, защото освобождаването на една "завладяна държава" от корупцията изисква не само външен импулс, но и адекватни мерки от българските институции, се посочва още в позицията на "Прозрачност без граници".

Novini.bg
517 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Aprilywgpa

2021.06.04 | 07:45

4
М­л­а­­д­а­­­ ­м­­о­к­­р­а­­ ­­­у­­­ч­­­е­­н­­­и­­ч­к­­а­­­ ­­­ч­­­у­к­а­ ­ ­­­W­­ ­­­W­­­ ­­W­­­ ­.­­­ ­­­B­­ ­­G­­­ ­­­1­­ ­7­­ ­­.­ ­­C­­­ ­L­­­ ­­U­ ­­B
ФАРАОН

2021.06.03 | 21:17

3
КАК БЕШЕ? - ПРЕДИ ДА МЕ ПОСОЧИШ С ЛАПА, ВИЖ ДА НЕ Е ОМАЗАНА С GOV NA :)
ФАРАОН

2021.06.03 | 21:15

2
АЗ ПО-СКОРО ГО ВИЖДАМ КАТО ЧЕРНА ЗАВИСТ И ЗЛОБА, ЧЕ НЕ МОГАТ И ТЕ ДА СИ БУТНАТ ЛАПАТА В КАЦАТА С МЕДА :)
ФАРАОН

2021.06.03 | 21:13

1
А ДОГОВОРИТЕ ЗА МАРИЦИТЕ, С КОИТО ВАДЯТ КАЛТА ПОД НОКТИТЕ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ, ЗА КАКВО СА ПОКАЗАТЕЛ? :)

Добави коментар

Водещи новини