Херо Мустафа: Тези санкции са най-мащабното действие в историята на закона “Магнитски”

  • 05 юни 2021 11:43

  • 5616
  • 49
Херо Мустафа: Тези санкции са най-мащабното действие в историята на закона “Магнитски”
© Булфото, архив

Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление. Това казва посланикът на САЩ у нас Херо МустафаХеро МустафаХеро Мустафа (на английски: Herro Mustafa; на кюрдски: Hêro Mistefa; родена 1973 г.) е американски дипломат, в свое изявление, предоставено на “24 часа”.

"През първите няколко седмици от пристигането си в България през 2019 г. очертах три приоритетни области за своя мандат: свързаност, сътрудничество и борба с корупцията. След като изминаха 19 месеца от пребиваването ми в страната, съм убедена, че тези приоритети са по-важни от всякога. Пандемията от коронавирус не само увеличи предизвикателствата при поддържането на връзки и сътрудничество, но също така постави фокус върху необходимостта от справедливо и прозрачно управление на ограничените обществени ресурси", изтъква Мустафа.

"България е страна, притежаваща съкровища. Има богата история, природа и култура, а българите са образовани, трудолюбиви и гостоприемни. Всички предпоставки за успех са налице. Но корупцията пречи на потенциала на страната. Въпреки богатствата преките чуждестранни инвестиции в България продължават да представляват малка част от БВП на страната. В скорошно проучване на Евробарометър се посочва, че според 85 на сто от фирмите, функциониращи на българския пазар, корупцията е ендемично явление", подчертавя тя.

Янаки Стоилов: Определени лица и фирми са били покровителствани

Мустафа прави и друго много важно признание.

"Американски компании постоянно ми се оплакват от корупция. В САЩ отдавна сме осъзнали колко дестабилизиращо въздействие има корупцията по целия свят и сме превърнали борбата с нея в свой приоритет", казва тя.

Американският посланик напомня, че администрацията на президента Джо Байдън е дала заявка за пресичане на корупционните модели.

"По-рано тази седмица президентът Байдън издаде Меморандум за преглед на националната сигурност относно борбата с корупцията, който за първи път извежда противодействието на корупцията като основен интерес за националната сигурност на САЩ. Меморандумът подчертава начините, по които правителството на САЩ ще работи съвместно със своите съюзници и партньори и ще подкрепи жизненоважната дейност на нашето гражданско общество и медии, които играят ключова роля при разкриването на корупционни действия", коментира Мустафа. 

САЩ: Всеки, работещ с уличените в корупция, рискува да попадне под ударите на санкциите

"През изминалата седмица Общото събрание на ООН също проведе първата по рода си специална сесия, посветена на превенцията и борбата с корупцията в глобален мащаб. Няма държава, която да е предпазена от появата на корупция, и затова са нужни непрестанни усилия за повсеместна борба с нея", се казва още в нейната позиция. 

В обобщение Херо МустафаХеро МустафаХеро Мустафа (на английски: Herro Mustafa; на кюрдски: Hêro Mistefa; родена 1973 г.) е американски дипломат, казва:

"Следвайки тази цел, наскоро САЩ наложиха санкции по Глобалния закон “Магнитски” срещу Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от, Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на и Илко Желязков, както и на техните мащабни търговски мрежи, заради участието им в корупционни действия. С тези санкции се замразяват активите на тези лица и свързаните с тях фирми, намиращи се в САЩ или притежавани, или контролирани от лица в САЩ. Освен това на лица в САЩ се забранява да извършват сделки с тях, с което на практика се прекъсва техният достъп до американската финансова система".

 

Тези санкции са най-мащабното действие в историята на Глобалния закон “Магнитски”, осъществено в един ден, и представляват увеличение с 25 на сто на общия брой на лицата и компаниите, санкционирани по тази програма.

Също така Съединените щати посочват, че Пеевски, Желязков, няколко други бивши длъжностни лица и членовете на техните семейства нямат право да влизат на територията на САЩ поради участието им в значителни корупционни действия, включително подкупи и злоупотреба с държавни средства. Мерките срещу тези лица имат за цел да подкрепят усилията на българския народ да се справи с бича на корупцията. 

Наясно сме, че тези действия няма да решат проблема с корупцията в страната. Въпреки това те са знак към света, че използването на държавните институции за лична облага няма да бъде търпяно.

Надяваме се, че те ще стимулират България да проведе необходимите реформи за укрепване на своите институции и окончателно да се отърве от вредното олигархично влияние.

За да достигне България своя пълен потенциал, нейните лидери трябва на първо място да съблюдават върховенството на правото, поставяйки гаранции, че парите не могат да влияят на правораздавателните институции и законът служи еднакво на всички граждани.

България и нейните граждани имат задължението и отговорността за изкореняване на системната корупция и освобождаване на страната от олигархичния контрол.

Корупцията е ендемичен проблем, който изисква непрестанно внимание, усилия и воля. Българското правителство е разчитало отново и отново на своето благоприятно тълкувание на даден доклад или оценка, за да се похвали с подобрение. Вместо това тези, които ръководят страната, трябва да предприемат решителни действия срещу корупцията на всички нива в българското общество, бизнес и държава, за да покажат, че имат сериозно желание да се справят с безнаказаността и рушветчийството. Те трябва да се ангажират с поддържането на надпартийна, работеща съдебна система и ефективни антикорупционни механизми.

Провеждането на реформа в съответствие с принципите на правовата държава с целия наличен обществен ресурс е нелек процес, но с решителни действия от държавното ръководство, гражданското общество и гражданите ще бъде начертан пътят към успеха. Съединените щати имат ангажимент да помагат на своите партньори да реализират пълния си икономически и демократичен потенциал, като се справят с ендемичната корупция.

Ще продължим да осигуряваме помощ, за да могат българските ни приятели да повишат капацитета на своите правоприлагащи и съдебни институции. Но България не бива да разчита само на САЩ, ЕС или други външни фактори за своя успех.

Бъдещето на страната зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление. От българските граждани чувам, че искат бъдеще, в което има повече сигурност, демокрация и просперитет. Казват ми, че желаят правов ред и ликвидиране на корупцията.

Ние заставаме до всички българи, които решително се стремят да направят своята страна още по- привлекателно място за живеене, работа и отглеждане на своите деца, уверява американският посланик.

Вижте коментара на Мустафа по темата и по време на срещата си с президента Радев:

Последвайте канала на

Novini.bg
5616 49

Свързани новини

Коментари 49

Добави коментар

2021.06.10 | 17:01

44
Гжо Херо Борисива,защо Борисов нер в този списък?
подари

2021.09.01 | 11:35

49
подари им няколко милиарда. руски шпиони лови. комунистите бори. на ердоган гъза лиза. няма защо да са недоволни от него.

2021.06.10 | 17:02

45
Чакате да си премести парите.
според

2021.09.01 | 11:34

48
според дпс-рите били дискриминация и език на омраза. прасето пеевски нямал с какво да си плати хляба тока и водата. гладен щял да се помине. предлагам смс да изпращаме да го нахраним.

2021.06.12 | 20:30

47
Г-жо Мустафа, по какви причини са пропуснати г-дата Цветан Василев и Иво Прокопиев? Тук има твърде много политика и твърде малко обективност и безпристрастност.
Amydpxha

2021.06.06 | 07:43

35
М­­л­­а­­д­­­а­ ­­­м­о­­­к­р­­а­ ­­­у­­­ч­­е­­н­­­и­­ч­­к­а­­ ­­­ч­­у­к­­­а­­­ ­­­ ­W­ ­­W­­ ­­W­ ­.­­­ ­B­­­ ­G­­ ­­­1­­ ­­­7­­ ­­­.­­­ ­­C­­ ­­L­­ ­­­U­ ­­­B

2021.06.10 | 17:03

46
От Борисов имали по коромпиран?????
Stephanieaeqda

2021.06.07 | 10:17

43
М­л­­а­д­­­а­­ ­м­­­о­к­р­­а­­ ­­­у­­ч­­е­н­и­­ч­­к­­­а­­ ­­­ч­у­­­к­­­а­­ ­­­ ­W­­­ ­­­W­­ ­W­ ­.­ ­B­­ ­­G­­­ ­1­ ­­7­­ ­­­.­­­ ­C­­ ­L­­­ ­­­U­­ ­­B
Mariaibiqa

2021.06.07 | 09:37

42
М­­л­­а­­­д­а­ ­­­м­­­о­­к­р­­а­­ ­­­у­ч­­­е­н­­­и­­ч­­­к­­­а­­ ­­­ч­у­­к­­­а­­ ­­­ ­­W­ ­­­W­­ ­W­­­ ­.­ ­­­B­­ ­G­­­ ­­1­ ­7­­­ ­.­­ ­C­­­ ­­­L­ ­­U­­­ ­­­B
Dawngzwsa

2021.06.07 | 09:29

41
М­­­л­­а­­­д­­а­­ ­м­­­о­­к­­­р­а­­­ ­­­у­ч­е­н­­­и­ч­­к­­­а­­ ­­ч­у­­­к­а­ ­­­ ­­­W­ ­W­­ ­W­­­ ­.­­ ­­­B­ ­G­­­ ­1­­ ­­7­­ ­­­.­­ ­­C­ ­­L­­­ ­­U­­ ­­­B
Tiadawga

2021.06.06 | 19:34

40
М­­­л­­­а­­д­а­ ­­­м­­­о­­к­р­­­а­­ ­у­ч­­­е­­­н­­и­ч­к­­­а­­ ­ч­­у­­­к­­а­­ ­­­ ­W­­­ ­­­W­­ ­­W­­­ ­­.­­ ­­­B­­­ ­G­­­ ­­1­­ ­7­ ­­.­­­ ­­­C­­­ ­L­­­ ­­­U­­ ­B
Wendyjteka

2021.06.06 | 18:25

39
М­л­­­а­д­­­а­ ­­м­о­к­р­а­­ ­у­ч­­­е­­­н­­и­­ч­­к­­­а­­ ­­­ч­­­у­­­к­­а­­­ ­­­ ­­­W­ ­­­W­ ­W­ ­­­.­ ­­­B­­ ­­­G­­ ­­­1­­­ ­7­ ­­.­ ­­­C­ ­L­ ­­­U­­ ­­B
Ashleyinnda

2021.06.06 | 17:06

38
М­­л­а­­­д­а­­­ ­м­­о­к­­­р­­а­ ­у­­­ч­е­н­и­­­ч­­­к­­а­­ ­­ч­­у­­к­а­ ­ ­­W­ ­­W­ ­W­­ ­­­.­­ ­­B­ ­­­G­­ ­1­­­ ­­7­­ ­.­­ ­­­C­ ­L­ ­U­­­ ­B

Добави коментар

Водещи новини