ДБ поиска районните кметове да участват в заседанията на СОС

Булфото (архив)
share

Общинските съветници от „Демократична България“ внесоха официално предложение районните кметове в София да бъдат допуснати до онлайн заседанията на Столичния общински съвет (СОС).

За момента председателят на СОС Елен Герджиков отказва да ги включва в заседанията, освен когато са вносители на доклади или отговарят на питания. На последното заседание на 20 май той отново потвърди тази позиция, защото не е регулирано в правилника за дейността на СОС.

ДБ и БСП в СОС поискаха оставката на кмета Фандъкова, тя им отговори

Съветниците от „Демократична България“ обаче смятат, че районните кметове имат право на участие със съвещателен глас, защото такава разпоредба има в Закона за местната  власт. Те се изслушват задължително при обсъждане на въпроси, отнасящи се до кметството или до район, гласи чл. 46 от ЗМСМА.

„Следователно кметовете на райони и кметства могат да бъдат активни участници в заседанията на Столичния общински съвет“, се казва в обосновката на предложението.

То е внесено от лидера на съветниците на „Демократична България“ Методи Лалов и кметовете на район „Средец“ Трайчо Трайков, на „Слатина“ Георги Илиев, на „Лозенец“ Константин Павлов и на „Студентски“ Петко Горанов.

Христо Иванов: Фандъкова панически джироса на наш кмет проблем, създаден от нейната администрация

Вносителите уточняват, че достъпът до онлайн заседанията няма да доведе до допълнителни финансови разходи.

Според тях участието обаче им в разискванията в СОС ще се осигури повече плурализъм, публичност, прозрачност и отчетност при работата на местната власт.

Водещи новини

Още новини