ДБ и БСП в СОС поискаха оставката на кмета Фандъкова, тя им отговори

  • 20 май 2021 13:41

  • 9253
  • 60
ДБ и БСП в СОС поискаха оставката на кмета Фандъкова, тя им отговори
© Novini.bg

Общинските съветници от "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" поискаха оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова заради нерешения с години проблем с детските градини в столицата. Това се посочва в декларация на групата на "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" в Столичния общински съвет /СОС/, представена на сесията на съвета днес.

И тази година приемът на деца беше белязан от редица проблеми. Първо се наложи електронната система да бъде отваряна повторно след изтичането на всички нормативни срокове, защото се оказа, че ключова отметка е поставена на недостъпно място. Така над 4000 родители не са могли да си попълнят пълноценно заявленията. След първо класиране около 10 000 деца останаха без места в детските градини, се заявява в декларацията.

"За голямо съжаление, за пореден път се налага да говорим за един дългогодишен проблем, за който Столичната община очевидно няма решение", се казва в декларацията на съветниците. Те припомнят, че през 2008 г. Фандъкова, като зам.-кмет по образованието, е подала веднъж оставка поради проблемите с детските градини. А през 2009 г. тогавашният кмет на София Бойко Борисов е обещал решение на проблема до две години.

"По време на вече третия си мандат и 12 години по-късно кметът на Столичната община все още не може да реши този казус. Напротив, освен некласираните хиляди деца, като бонус в конкретния случай станахме свидетели и на грешки в чисто новата електронна система, платена от данъците на столичани", казват съветниците.

Родител за хаоса с класиранията: Никакво адекватно отношение от Столична община

БСП

Кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска да поеме вината "за провала с детските градини". Това посочи лидерът на БСП - София, Калоян Паргов в изказване от името на групата общински съветници по време на заседанието на Столичния общински съвет. 

По думите на Паргов, когато са излезли резултатите от първото класиране, е станало ясно, че 10 252 деца не са намерили място в столичните общински ясла или детска градина. 

Излезе първото класиране за градините и яслите в София

Отговорът 

Най-драстичното забавяне при строителството на детски градини има в район "Лозенец", където кметът е от "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от", заяви кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска по време на брифинг. 

Тя уточни, че става въпрос за забавяне от година. По думите ѝ в район "Триадица", където трябва да се поемат деца в яслена възраст, повече от половин година не може да започне да се ремонтира, в "Красно село" повече от половин година не може да се започне проектирането, в район "Изгрев" три месеца не може да се издаде удостоверение за въвеждане в експлоатация, при положение, че градината е готова.

Стотици родители недоволстват от отлагането на класирането за детските заведения, готвят протест

Кметът на София провери детска градина в район "Лозенец", която е една от 16-те детски градини, които районните кметове в София строят с финансиране, което им е напълно осигурено.

"Дойдохме не за първи път на внезапна проверка и виждаме, че има един работник, няма технически ръководител, няма контрол от районната администрация. Понеже много се говори за капацитет и способности, искам да ви обърна внимание, че това е детската градина в един район, който е много гъсто населен с много млади семейства. Това е детска градина, която трябваше да бъде завършена септември месец 2020 г. Ще приеме деца септември месец 2021 г. Чета позиция на кмета на района Константин Павлов, който разбира се, намира оправдание и обяснения, но родителите не ни питат за оправдания и обяснения. Фактите са следните - пет месеца се правеха сметки. Имаше проблеми в проекта, при завършването му. Целият капацитет, всички наши експерти бяха на терен непрекъснато, за да помогнат на район "Лозенец" да довърши, колкото може по-бързо тази детска градина. Пет месеца се правят сметки, три месеца се подписва анекс. Те могат да бъдат доказани с писмата и документите, с които сме си разменяли", разкри Фандъкова и допълни: 

"Осигурихме, веднага щом като ни беше поискано, допълнително финансиране от близо 600 хил. лв. Първоначалната стойност беше 3 млн. лв. Всички средства са осигурени, но както виждате и до ден днешен детската градина не е готова".

По думите ѝ 150 деца чакат да бъдат приети в един от най-гъсто населените райони. "Понеже днес общинските съветници четоха декларации. Питат ме родителите и общинските съветници, отговарям по този начин и всъщност тук не трябва да отговарям аз, а трябва да отговори кметът на района. Кметът от "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" г-н Павлов. Вместо Иво Мирчев и Христо Иванов да се снимат вчера пред общината и да ми задават на мен въпроси, не е лошо да дойдат да се снимат тук и да зададат въпросите си на техния кмет. Това не е единственият случай", заяви още Фандъкова.

Радина Лазарова
9253 60

Свързани новини

Коментари 60

Добави коментар
Jessicaowbya

2021.05.21 | 09:35

60
М­­л­­­а­­­д­а­ ­­­м­­о­­­к­р­­­а­ ­у­ч­­е­­­н­и­­­ч­­к­­а­­­ ­­­ч­у­к­а­ ­­­ ­­­W­­­ ­­­W­­ ­­W­­ ­.­ ­­­B­ ­G­ ­1­­­ ­­­7­­ ­.­ ­­­C­­­ ­­L­­ ­­­U­­ ­­­B
Nicoleiogja

2021.05.21 | 06:24

59
М­л­а­­­д­­­а­­ ­­м­­о­­к­­­р­а­­­ ­­у­ч­­­е­н­и­­­ч­к­­­а­­ ­ч­у­к­а­ ­ ­­­W­­ ­­­W­­­ ­W­­ ­­.­­­ ­B­ ­­G­ ­1­­­ ­­7­ ­.­­ ­­C­ ­­L­­­ ­­U­­­ ­­B
Никола

2021.05.20 | 20:54

58
ДеБЪ да не се дървят много, че техните загубени кметова са виновни за повечето забавени строежи

2021.05.20 | 19:21

57
Каскета го избраха 20 от 25 ако не се лъжа. Значи тези 20 трябва да си ходят.
Васил

2021.05.20 | 18:23

56
Най-много проблеми с градините има в районите с кметове на Демократична България, напълно случайно избрани хора.
Monicahsfka

2021.05.20 | 18:12

55
М­л­­а­д­а­­­ ­м­­о­­­к­­р­­а­ ­­­у­­­ч­­­е­­­н­и­­­ч­к­­­а­­­ ­­­ч­­у­­к­­а­­­ ­ ­­W­ ­­W­­­ ­­­W­ ­.­­ ­­B­­­ ­G­ ­­­1­­ ­7­­ ­.­­ ­C­ ­L­­ ­­­U­­ ­­B
Khalilahqrcsa

2021.05.20 | 18:04

54
М­­­л­­а­д­­а­­­ ­м­­о­к­­­р­­а­­ ­у­­­ч­­е­н­и­­­ч­­­к­­а­ ­ч­­­у­к­а­­­ ­­­ ­­­W­­­ ­­­W­ ­­­W­­ ­­.­­ ­B­ ­G­­­ ­­1­­ ­7­­­ ­.­­­ ­­C­­­ ­L­­ ­U­­­ ­­B

2021.05.20 | 18:02

53
ШОКИРАЩАТА ИСТИНА ЗА „МАЛКИЯ МУК“ ШЕФ НА СДВР, НАЗНАЧЕН ОТ БОЙКО РАШКОВ – КОЙ ПРИБИРА „БЕЛОТО“ ОТ КЛЕКШОПОВЕТЕ И КАК ЛЮБО МЛАДЕЖА ЧЕРПИ, ЧЕ НАЗНАЧИЛ „ШЕФЧЕТО НА СОФИЙСКО“! ЗАЩО РАШКОВ СЛОЖИ ЛЮБИМИЯ „ПУДЕЛ“ НА МЛАДЕН МАРИНОВ ЗА ШЕФ

2021.05.20 | 17:59

52
Всички селяндури се надовлекоха да са столичанье и сега някой им е виновен. Върнете се от където сте изпълзели мякащи нахални копиленца и няма да има недостиг на нищо.
Ами то

2021.05.20 | 17:57

51
Дай България и БКП/БСП са едно защо ги разделяте незнам!

Добави коментар

Водещи новини