Николай Василев: Кабинетът да забрави с усмивка идеята за местене на ведомства

Булфото
share

Добре би било правителството да забрави с усмивка темата за преместването на администрацията, защото който е измислил тази идея не си е дал сметка за колосалните разходи за подобна стъпка.

Това коментира в интервю за Дарик Николай Василев, който беше министър на държавната администрация и административната реформа в миналото правителство. Според Василев ГЕРБ по-вероятно ще ревизира намерението си да премества части от министерства, агенции и други ведомства извън София.

"Когато едно управление особено по към края на мандата си няма нито смелостта, нито идеите за нещо, което заслужава да се нарече с думата реформа, примерно по-сериозна реформа на пенсионния модел, от което не само България, но и цяла Европа болезнено ще се нуждае в следващите десетки години, някаква по-сериозна реформа например в здравеопазването. Като не може да се измисли и нямаме смелостта да направим нещо в тези сфери, както в казармата – ако войниците нямат работа, ги карат да преместват камъни от единия край на пътя до другия, горе-долу така ми звучи идеята за преместването на администрацията", коментира Василев. Той не би нарекъл намерението на управляващите някакъв вид административна реформа, а преместване заради самата идея.

На въпрос дали негодуванието в НАП и митниците относно идеята за преместването им, изразени в подписка, ще доведе до реакция от властта, Василев, смята, че това ще стане. Той сравни преместването на ведомства с това националният отбор по волейбол да играе свои мачове в някой малък град. "Това за тях ще е като световно първенство", коментира Василев.

Според него позитивите от подобен ход се свеждат единствено до политически пиар. По думите му за разкриване на голям брой работни места едва ли може да се говори, тъй като има два варианта. Единият е софийските служители да се преместят, а вторият вариант е те да не се преместят, но едва ли 40 работни места в туризма в Пловдив ще обърнат ситуацията в града, смята бившият министър на администрацията и административната реформа.

Василев изрази мнение, че е добре идеята за местене на ведомства извън столицата да бъде забравена с усмивка. По думите му няма лошо някоя малка агенция да отиде някъде, но в никакъв случай не трябва да се говори за министерства или големи агенции като НАП и митниците.

Водещи новини

Още новини