Политолог: При нови избори ще има отслабени ГЕРБ и по-силни ИТН, ДБ и ИСМВ

Нова Нюз
share

Ако мандатът за съставяне на правителство беше даден на "Демократична България", можеше да има някакъв шанс за съставяне на правителство, но с даването му на БСП 100% се отива на избори. Това каза в предаването "Денят на живо" по Нова Нюз социологът Васил Тончев.

Даването на мандата на БСП беше някакъв жест – това е партията, издигнала кандидатурата на Румен Радев за президент. Смущава ме, че партиите в парламента не си говорят, няма диалог дори между партиите на протеста. Няма начин ситуацията да се разреши, ако не се намерят някакви допирни точки, заяви Тончев.

Ако БСП вземат мандата и никой не искат да разговаря с тях, се създава една неудобна за тях ситуация. От друга страна новите избори няма да създадат много по-различна ситуация от сега. С новите избори проблемът просто се отлага с три месеца, посочи социологът.

Голяма е вероятността БСП да върне мандата и да се отиде на предсрочни избори, отбеляза Васил Тончев.

Корнелия Нинова с първи думи за мандата, който ще им връчи президентът

БСП няма как да разчита на голяма подкрепа в парламента, посочи политологът Иво Инджов. БСП може да вземе мандата, да тупа топката 2-3 дни и да прави консултации, но това няма да е работеща формула, тъй като на този парламент му остават 2-3 седмици живот и няма нагласа да се подкрепи правителствот на БСП. На нови избори ще има доста по-различни резултати – отслабени ГЕРБ, по-силни "Има такъв народ", "Демократична България", а и защо не и по-силни "Изправи се! Мутри вън!". Партиите на промяната ще имат възможност да съставят правителство. Трябва да дадем на българските граждани възможност да направят своя избор, заяви политическият анализатор.

Всяка криза дава възможност за търсене на нови модели. Ако БСП върне мандата, ще отидем в една напълно нормална ситуация в конституционно-правния свят на страната – да се назначи служебно правителство. Това според мен ще вдигне рейтинга на Радев. А и това ще се случи в година, в която има президентски избори. Няма нищо страшно и необичайно да се отиде на предсрочни избори, каза още Иво Инджов.

Водещи новини

Още новини