Янаки Стоилов коментира бъдещето на БСП

Булфото, архив
share

В БСП вече се чуха искания за оставки на лидера Корнелия Нинова. Причината е краха на левицата на тези избори. БСП изгуби от това, че не можа да спечели подкрепа от протестите, смята Янаки Стоилов.

"В деня след изборите обсъдихме резултатите, нямаше различия, че БСП претърпя тежка загуба. По-лошото е, че тя идва след пълен мандат в опозиция. Това показва, че огромна част от хората не само не ни възприемат като алтернатива, но дори и като категорична опозиция", каза той пред Bulgaria on air.

"Този ръководен екип носи отговорността и тя включва и председателя. Самият аз поради тази причина заявих моята оставка от позицията, която заемам като председател на Комисията по идейно и програмно развитие. Това би било рискована стъпка. Но немалък брой от избирателите на БСП гласуваха за нас поради последователността на партията, а не толкова за начина, по който е възприемана", обясни Янаки Стоилов.

Вижте окончателните резултати от парламентарните избори

Според Янаки Стоилов БСП трябва да привлече младите и да даде друга перспектива.

"На следващи избори БСП трябва да отиде с промени в политиката, по-добро представителство. Последните години загубихме едно от нашите основни предимства - БСП винаги да има по-висок професионален капацитет в политиката от другите партии, с които се конкурира. Не успяваме да убедим хората, че много от недъзите на днешното състояние се дължат на системата, в която живеем. БСП трябва да заговори открито чрез официалните си представители, че ние живеем в общество на експлоатация, в което много от работещите са бедни", анализира още бившият депутат.

В следващите седмици предстои да се избере ново Изпълнително бюро.

"БСП все пак има роля и без нея трудно може да се намери решение", отбеляза Янаки Стоилов.

Според него БСП явно е заявила, че няма да съдейства за каквото и да е правителство на ГЕРБ.

Водещи новини

Още новини