Отпада задължителното проучване на пазара на труда, извършвано от работодателя, при наемане на граждани от трети страни

bulphoto (архив)
share

Отпада задължителното проучване на пазара на труда, извършвано от работодателя, при наемане на граждани от трети страни. Това реши парламентът с гласуваните на второ четене промени в Закона за чужденците, внесени от Министерския съвет.

Въпросната разпоредба бе гласувана със 71 гласа "за", петима - "против" и без въздържал се.

Стартира прием на документи за ваканционна заетост на български студенти в Германия

С приетите текстове се правят изменения в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, с които отпада въпросното изискване към работодателите. Срещу отпадането на така наречения пазарен тест остро възразиха, както на първо, така и на второ четене депутатите от левицата. Надя Клисурска и Георги Гьоков от "БСП за България" заявиха, че промяната е в ущърб на българските работници.

Те настояха за отпадане на въпросния параграф, но предложението не бе прието от мнозинството в пленарна зала. В изказването си от трибуната депутатът Надя Клисурска заяви, че над 260 хиляди безработни в момента чакат да си намерят работа и това, което се прави е премахване на задължението на работодателите да предложат свободното работно място първо на българските работници.

По думите ѝ това ще засегне най-вече ниско квалифицираните работници. Според приетите разпоредби достъпът до пазара на труда на работници - граждани на трети държави, се разрешава за заемането на длъжности, за които не се изисква българско гражданство, когато общият брой на гражданите на трети държави с разрешено продължително пребиваване, работещи за местния работодател, в предходните 12 месеца не надвишава 20 на сто от средносписъчната численост на наетите по трудово правоотношение, а за малки и средни предприятия - 35 на сто.

В свое становище, изпратено до Народното събрание, синдикатът на КНСБ също настоява за отпадане на въпросния текст и посочва, че промените в Закона за чужденците поставят българския работник в неравностойно положение. С други разпоредби от закона се прецизират условията и реда, при които студентите - граждани на трети държави, които притежават валидно разрешение за пребиваване, издадено от друга държава членка, могат да влизат и да пребивават на територията на България с цел провеждане на част от следването си във висше училище у нас. Предвижда се правото на влизане и пребиваване на територията на България да може да се упражни единствено въз основа на уведомяване от втората държава членка и да не се подчинява на разрешителен режим.

Освен това се дава възможност студентите - граждани на трети държави, които завършват образованието си в България, да могат да продължат да работят в страната, без да е необходимо да напускат нейната територия.

Водещи новини

Още новини