Илия Лазаров за президента Радев: Още си мисли, че е командир в казармата

БТВ
share

През тези четири години президентът Радев нямаше никаква международна дейност, с изключения на няколко пътувания, за да пийне чай. Като цяло много слаба международна активност. Основното при него бе да разделя българите и да ги квалифицира. Такова мнение изрази в сутрешния блок на bTV главният секретар на СДС Илия Лазаров относно дотук протеклия мандат на президента Румен Радев.

На въпрос дали прословутия кадър с вдигнатия юмрук на президента сред протестиращите е проява на гражданска позиция Лазаров посочи, че би било гражданска позиция, ако го беше направил преди прокуратурата да влезе на "Дондуков" 2.

Ако го беше направил, да кажем, 20 дни по-рано, щеше да е гражданска позиция. Но това стана след атаката срещу него от прокуратурата. Явно още си мисли, че е в казармата, че е командир, заяви Лазаров.

Плевнелиев: Президентът е популист

Според събеседника му в студиото – политическия анализатор Росен Карадимов, мандатът на Радев е "много нетипичен" за президент.

Той не успя да уплътни една от основните си функции – да бъде коректив. Нетипично е, защото като че ли сме свикнали президентът да не е страна в определен спор, но той прецени, че ситуацията у нас е такава, че трябва да стане страна. Освен това видяхме резонанс и синхрон между президент и опозиция, коментира Карадимов.

Кольо Колев: БСП иска да се повози на авторитета на Радев

Тази институция няма властови правомощия, така че тя и да иска, не може да промени модела на управление. Моделът на управление се променя от парламентарното мнозинство. Президентът има едно основно правомощие и това е обръщението към нацията, защото се предполага, че е изразител на преобладаващите мнения в обществото, сподели още той.

Водещи новини

Още новини