Навършват се 4 г. от встъпването в длъжност на Румен Радев

Булфото, архив
share

Днес се навършват четири години от встъпването в длъжност на Румен Радев. Той е петият демократично избран президент на Република България. На изборите събра 59,37% от гласовете на гражданите. 

Румен Радев е роден на 18 юни 1963 г. в Димитровград. Завършва със златен медал Математическата гимназия в Хасково. Дипломира се като първенец на випуска във военновъздушното училище в Долна Митрополия. През 1992 г. завършва ескадрилен офицерски курс „Максуел“, САЩ, а от 1994 до 1996 г. е слушател в командно-щабния профил на Военната академия „Г. С. Раковски“. 

През 2000 г. става доктор на военните науки в областта на усъвършенстването на тактическата подготовка на летателния състав и симулиране на въздушния бой. През 2003 г. завършва с отличен успех Военновъздушния колеж „Максуел“ в САЩ със степен магистър по „Стратегически проучвания“. Името му е изписано в Алеята на славата на Военновъздушния колеж.

Има над 1400 летателни часа в кариерата си като пилот-изтребител. Демо-пилот на МиГ-29. Достига до чин генерал-майор, а в периода 2014 – 2016 г. е командир на Военновъздушните сили на Република България. През ноември 2016 г. е избран за Президент на Република България с пряк вот и близо 60% от гласовете.

Още в началото държавният глава се обяви против корупцията и некоректните практики в управлението. Откроиха се и сериозните различия между президентът и управляващите от ГЕРБ.

Той се доближи до хората, маркирайки проблемите на обикновения българин. Говорейки в повечето пъти мрачно. държавният глава отправяше критики, а и директно обвиняваше сегашните управляващи за много от проблемите. Стигна се дотам, че Радев първоначално не повярва в COVID-19, когато властите приканиха хората да не ходят на Шипка през март миналата година. Малко след това бе въведено и извънредното положение. 

Радев зае страната на протестиращите през лятото на 2020 г. и дори в една от скорошните си речи определи антиправителствените демонстрации като преломния момент. Той не веднъж слезе при събралите се граждани и държа реч. Неговият призив "Мутри вън" пък му навлече гнева на управляващите, които го предупредиха, че нарушава Конституцията.

"Събитията от миналата година ясно показаха, че българите желаят промяна", заяви Радев по време на изявлението си за датата на изборите.

Избори за парламент и президент през 2021 г. Ще запази ли Борисов властта?

През всичките тези години пък Борисов и Радев са основни опоненти. Заговори се за това, че двамата генерали са непримирими, а това пречи на държавата да върви напред. Докато обаче президентът отправя критики, премиерът не спира да му напомня колко неща са направени и за инфраструктурата, и за икономиката.

Борисов гневен на Радев: И аз мога да му кажа, че е ортак с Черепа!

Последният сблъсък между двамата беше с размяна на реплики кой-накого е авер. Радев обвърза Борисов с депутата от ДПС Делян Пеевски, премиерът обаче не му остана длъжен и на свой ред направи реплика, че президентът е ортак на Черепа - прякор, с който е известен избягалият в Дубай бизнесмен Делян Пеевски. 

Парламентарните избори също станаха повод за раздор между Радев и управляващите. Спорове имаше за датата на провеждане на вот и готовността на властите да се справят с пандемията. Президентът прокара идеи, за които настояват извънпарламентарните формации като например гласуването по пощата. Това обаче категорично бе отхвърлено от ГЕРБ и коалиционните партньори от Обединени патриоти. Като цяло и другите парламентарно представени партии не бяха готови да направят промени в Изборния кодекс.

Още с идването си на "Дондуков" 2 Румен Радев заговори и за необходимостта от промени в прокуратурата. Президентът първоначално върна указа за назначението на Иван Гешев за главен прокурор и това бе предпоставка за конфликт между двамата. По-късно Гешев отправи питане до Конституционния съд искане за задължително тълкуване на чл. 103 от Конституцията на България, засягащ имунитета на президента и вицепрезидента на страната. Последваха и разкрития от разследване на фирма с доставка за армията, в което на СРС-та се чуват и разговори на президента с ген. Цанко Стойков. 

На 9 юли 2020 г. пък се състоя акцията в президентството. При операцията бяха претърсени кабинетите на съветника на президента по отбрана и сигурност Илия Милушев и този на секретаря по антикорупция и правосъдие Пламен Узунов. След това Радев влезе в говоренето на протестиращите за оставка и на главния прокурор. Иван Гешев обяви това като недопустимо.

По време на своя мандат Радев не веднъж атакува и Народното събрание. Той се открои и с налагането на вето на много от приетите законодателни промени от 44-ия парламент. 

Водещи новини

Още новини