Депутати от Украйна към Валери Симеонов: Българската общност е много благодарна за подкрепата на България

НФСБ
share

Зам.-председателят на Народното събрание и председател на Групата за приятелство България-Украйна Валери Симеонов има днес видеоконферентен разговор с представители на Върховната Рада на Украйна.

В срещата участваха народните представители от ГЕРБ Валентин Николов, от ВМРО - доц. Милен Михов и Йордан Апостолов от НФСБ, съобщиха от пресцентъра на НФСБ.

Дипломацията ни по време на пандемията

Българската общност в Украйна е много благодарна за подкрепата на България, е казала по време на онлайн разговора Татяна Плачкова, председател на Групата за междупарламентарни връзки с България.

Валери Симеонов е благодарил за проявеното разбиране и отговорно отношение в това Болградският район, населен с компактно българско население, да запази своята цялост. Той е припомнил и договореностите, постигнати между премиера Бойко Борисов и президента Володимир Зеленски във връзка с откриването на българска гимназия в Одеса, въпрос, по който се работи от две години; по продължаване на работата по процеса на разкриване на паралелки за изучаване на български език в Запорожието - област, също населена с българи; по отношение на проблеми, свързани с подобряване на инфраструктурата в Бесарабия.

Икономическото сътрудничество между двете държави се развива добре - през 2017-2018 г. бележи ръст от 26 процента. За съжаление, коронакризата даде отражение върху тези процеси, но ние сме готови да обсъдим мерки, които да подпомогнат сътрудничеството в различни области, в това число туризма, е отбелязал Симеонов. Татяна Плачкова е представила интересен проект за развиване на семейния и детски туризъм между България и Украйна - т.н. детски уикенд, който е срещнал одобрението на българските депутати.

Предстои детайлите да бъдат уточнени, докато противоепидемичните мерки се облекчат. Предстоят и инициативи по повод 200-годишнината от населяването на Болградска област с българска общност, е станало ясно от думите на Антон Киссе - председател на Асоциацията на българите в Украйна и депутат от Върховната Рада, посочват още от НФСБ.

Водещи новини

Още новини