Мая Манолова: ГЕРБ готви репресии

share

Законът за конфискация на незаконно придобито имущество приравнява всички, които влизат в процедурата са престъпници. Това каза в предаването "Тази сутрин" по БТВ Мая Манолова от БСП.

Санкциите идват дори след влязло в сила наказателно постановление – глобата може да бъде 1000 или 10 000 лв., но субективно, санкциониращият орган може да прецени, че е възможно да има облага от 150 000 лв. Проверка може да има дори при донос, тъй като всеки може да напише определен сигнал подписан с някакво име, а самата комисия може да прецени дали авторът е посоченият като автор на доноса, категорична е социалистката.

До една година и половина ДАНС, МВР НАП, митниците и всички контролни органи ще ви проверяват без вие да знаете. През тази година и половина вие не можете да се защитавате, недоволства Мая Манолова. Къде са гаранциите, че след този срок Комисията няма да поиска обезпечителни мерки от съда. Ако проверяваният човек е търговец и му се блокират сметките той ще бъде докаран до фалит. Архивите по Данъчно-осигурителния кодекс се съхраняват 10 г., как тогава ще се доказва произход на имущество преди този период, недоумява социалистката.

Според Тодор Димитров от ГЕРБ обаче няма никаква репресия към обикновените хора, а законът е насочен срещу организираната престъпност. Неуведомяването на разследвания е гаранция, че няма да се влиза в процедура, ако няма необходимите доказателства и няма извършено престъпление. Налаганите обезпечителни мерки не се различават по нищо от предвидените в ГПК, а процедурите ще приключват за 1,5-2г., убеден е Димитров.

Водещи новини

Още новини