БСП: Правителството се провали и обрича българите на нищета

share

Денят на труда и работническата солидарност официално се чества у нас през 1939 г. 73 години по-късно поводите за празнуване не са много. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на социалната комисия и депутат от БСП Драгомир Стойнев.

В резултат на действията и бездействията на правителството са уволнени 380 000 души, а 230 000 са извън пазара на труда и не търсят препитание защото смятат, че държавата не могат да им помогнат да открият нова работа. За 610 000 души не се предлагат никакви алтернативни форми на заетост, категоричен е Стойнев. Статистиката е безпощадна - най-големият провал на правителството е пазара на труда. Страната отбелязва най-бърз темп на спад в заетостта – за две години са загубени 304 000 работни места, от тях 61 000 са за млади хора, а намалените работни места за хора до 34 г. са 104 000.

Подобна тревожна статистика очерта социалистът и за работниците над 55 г. работниците – там се губят 32 000 работни места на фона на стремглавото повишаване на пенсионната възраст. Трудът не носи достойно заплащане, а липсата на професионално развитие е причина 200 000 души да напуснат страната, подчерта Стойнев. 90% от тях са младежи – бъдещи лекари, инженери и научни работници. Безпрецедентен е спадът в доходите. Намалиха се драстично отпуските, някои от тях дори бяха зачертани. Икономиите днес обричат на ниски пенсии хората в бъдеще. В момента 21% от българите са бедни хора, а други 50% са застрашени да изпаднат в бедност, каза Стойнев, като се позова на изследване от БАН. Сред страните от ЕС България е на първо място, които класират работещите бедни. 63% не могат да посрещнат битовите си разходи. Значителен е броя на хората, които не получават заплатите си, а кабинетът само прави ПР акции, каза социалистът като припомни протестите в ОЦК Кърджали и „Горубсо - Мадан“

Водещи новини

Още новини