Мария Габриел: Единственият начин Европа да се възстанови от кризата е да бъдем обединени

Булфото, архив
share

Никога научните изследвания и иновациите не са заемали такова приоритетно място в политическия дневен ред. Единственият начин Европа да се възстанови от кризата с коронавируса и да изгради по-добро бъдеще е да бъдем обединени в своите действия и това е една от поуките от пандемията. Това коментира еврокомисарят по Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел.

В интервю за списанието за наука и иновации Horizon Magazine тя изтъква, че научните изследователи са основната движеща сила на знанието в отговор на най-неотложните проблеми на нашите икономики и общества.

Два пъти е нараснал делът на киберизмамите у нас през 2020 г.

"Една добре функционираща екосистема в областта на образованието, научните изследвания и иновациите ще бъде още по-необходима в бъдеще за справяне с обществените предизвикателства", даде пример тях.

 Мария Габриел добави:

"Подкрепата по програма „Хоризонт 2020“ бе навременен отговор на предизвикателствата на кризата, породена от коронавируса, с предприетите мерки на всички фронтове - от научните изследвания на границите на познанието и сътрудничеството с държавите членки до подкрепата за стартиращите предприятия и ангажирането на гражданите".

Водещи новини

Още новини