Нели Куцкова за доклада от Брюксел: Тръгнали сме по пътя на Унгария и Полша

Булфото, архив
share

Не виждам нищо ново от предишните доклади. Има опит, има желание, но липсват резултати. Така съдия Нели Куцкова обобщи доклада на ЕК за България в новия хоризонтален механизъм за върховенството на закона.

Пред БНР тя изтъкна, че има реална реформа по отношение на проблемните сектори.  Според Куцкова има две похвали за съдебната система - едната е, че Върховния касационен съд приключва делата в срокове, които са много по-добри от другите държави членки, а другата е, че работата на административните съдилища се е подобрила по отношение на спазването на сроковете.

"В отделите, които касаят парламента, са направени констатации, че регулаторната рамка в държавата е нестабилна, че законодателството много често се променя и не е предвидимо, че има случаи, в които с преходни и и заключителни разпоредби в един закон се променя друг закон, че между първо и второ четене закон се променят, без това да е било обсъждано със съответните заинтересовани страни", обясни тя.

Куцкова отбеляза и друг акцент, че в доклада е казано, че неспособността за справяне с корупцията е довела до протестите.

Съдия Нели Куцкова сподели, че изпитва неприятно усещане от това, че страната ни продължава да бъде под наблюдение от европейските институции. Все пак обаче отбеляза и плюсът от докладите.

Десислава Ахладова: ЕК приветства реформите в антикорупционното ни законодателство

"Ако механизмът бъде прекратен и не се осъществява наблюдение над България, хептен зле ще станем, както и без това сме тръгнали по пътя на Унгария и Полша, но още не сме ги стигнали", смята тя.

Водещи новини

Още новини