Съветник на президента коментира доклада на ЕК за корупцията

Не знам дали трябва да се разглежда като провал на българската външна политика това, че се допусна за България да има два доклада на Европейската комисия за състоянието на върховенството на правото. Ние и Румъния от 2007 г. имаме отделно наблюдение, което е унизително и това остана, за нещастие. Това коментира пред БНР Иванка Иванова, съветник на президента Румен Радев по правните въпроси.

"Сега сме вероятно с два доклада, въпреки че ЕК в последния си доклад по механизма за сътрудничество и проверка каза, че ще очаква прекратяването на механизма, но за това няма формално решение", посочи още Иванова, според която „проблемите с доклада от вчера са много".

Десислава Ахладова: Внесли сме законопроект, предвиждащ независим прокурор, който да разследва главния

Най-положителното около доклада според нея е активният начин, по който ЕС придава тежест на всички констатации, които са ни известни и са направени в рамките на органите на Съвета на Европа – изпълнението на осъдителните решения срещу държавите-членки, които са постановени от Европейския съд за правата на човека, препоръките на Греко-групата за борба с корупцията, препоръките на Венецианската комисия по отношение на промени в основните закони.

"Всичко това става рязко много по-важно политически. От вчера ЕК го е сложила на пътя към реализиране на тъй наречената „ядрена клауза“ – член 7 от договора за ЕС, където тя има възможност да започне процедури срещу държавни членки, в които риск от нарушаване на основните ценности, включително върховенство на правото, или има констатирано тежко нарушение“, обясни още съветникът на президента по правните въпроси.

Във връзка с констатацията в доклада за липсата на отчетност на главния прокурор Иванова заяви:

"Имаме системен проблем в липсата на ефективно разследване, в хипотезите, в които има полицейско насилие или откровено нежелание на прокуратурата да разследва конкретни престъпления. За това ние нямаме механизъм да противодействаме".

Коментари

  1. 2020.10.01 | 12:07
    komentira doklada na EKß! Zashto ne komentirat OTRAVIANETO NA NAVLNY izrodite ot BSP ili tehnia drugar LUKASHENKO!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет