Георги Марков: Гербът на България трябва да остане с коронован лъв

Булфото, архив
share

Бившият конституционен съдия и депутат в VII Велико народно събрание Георги Марков коментира темата с герба на България. Внесената от ГЕРБ нова Конституция отново повдигна темата дали не трябва да се промени описанието на един от символите на държавността.

Управляващата партия е запазила текста от сегашната Конституция "Гербът на Република България е изправен златен лъв на тъмночервено поле във формата на щит". Всъщност обаче гербът е изправен златен коронован лъв на тъмночервено поле във формата на щит. Щитът е поддържан от два златни короновани изправени лъва, обърнати към щита от лява и дясна хералдическа страна.

Ето и мнението на Георги Марков, споделено във фейсбук:

"В сегашната Конституция е казано, че лъвът в герба на България трябва да е ГОЛОГЛАВ. Това реши тогава БСП - партията приела и Живковата конституция, във Великото народно събрание от комплекси към монархията и царя. С тълкувателно решение номер 1 от 1995 г., което подписах, Конституционният съд прие, че лъвът в герба може да е КОРОНОВАН и това влезе в закона през 1997 г. Добре е лъвът в герба да е КОРОНОВАН и в Конституцията. Има и други републики с корони в герба, като символ на държавността".

Томислав Дончев с коментар за участието на Данаил Кирилов в писането на промените в Конституцията

Самият правосъден министър Данаил Кирилов, който е участвал в написването на проекта на ГЕРБ, коментира пред "Труд", че текстът е такъв от 30 г., а формулировката за герба е достатъчна.

Сн. Novini.bg

 

ГЕРБ внесе проекта за нова Конституция в понеделник. Предложения текст може да видите тук

Другата седмица управляващата партия ще изпрати покани за консултации за новата Конституция на парламентарно представените партии. 

Водещи новини

Още новини