Нарушава ли Румен Радев Конституцията и може ли да се води разследване срещу президента?

Булфото, архив
share

Трябва да има предложение от пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) за прекратяване правомощията на главния прокурор. Искането за оставка не е в правомощията на президента Румен Радев. Това подчерта директорът на Института за държавата и правото към БАН проф. д-р Ирена Илиева.

"Тук президентът излиза извън правомощията си, отива ултра вирес (латински термин от правото, "извън правомощията си", бел. ред.).Той може като гражданин да иска оставка, но е обвързан от Конституцията и ако няма искане от Пленума на ВСС, няма как да прекрати правомощията (на главния прокурор, бел. ред,)", обясни експертът. 

И подчерта, че това е едно политическо искане.

Проф. д-р Илиева обясни, че в Конституцията фигурата на президента е представена като "олицетворява единството на нацията". По думите й това е въпрос на политическо тълкуване дали означава "единството на нацията", както твърдят повечето.

"Много зависи как самият президент като личност вижда тази своя функция. Тук е въпрос на личностна характеристистика", каза тя.

На въпрос може ли главният прокурор да разследва президента, проф. Илиева обясни, че президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за своите действията по време на изпълнение на служебните си функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.

"Този текст има нужда от тълкуване", смята тя.

Според доктрината  президентът, съответно вицепрезидентът, имат функционален имунитет, но това не засяга тяхната лична сфера. С други думи, ако има престъпление в наказателния кодекс, то се поставя въпрос, който подлежи на тълкуване. 

Румен Ненков: И Радев, и Гешев нарушават Конституцията

Даде пример с чилийския диктатор Пиночет, по чието време като президент са извършени изключително тежки нарушения на правата на човека, включващи убийства и отвличания. Той е твърдял, че има имунитет, но все пак е бил задържан и осъден, припомни

"Тук има много интересно обяснение – да, той има имунитет но само за законосъобразни действия, а не за преследване на политически противници", поясни директорът на Института за държавата и правото към БАН.

Относно протестите проф. д-р Ирена Илиева каза, че е свидетел на нарушаване правата на човека. Тя не визираше случая с насилието над демонстранти. Каза, че доколкото й е известно там вече има проверка и е сезирана прокуратурата. Д-р Илиева обърна внимание на езика на омразата. 

"Става дума за слово на омразата, за неща, които съм силно възмутена, задържането на г-жа Дариткова и Нинова. Да не говорим и там имаше едни бесилки на медии при избора на главен прокурор", възмути се тя.

Относно работата на прокуратурата експертът по право каза:

„Няма спор, че в самата прокуратура самостоятелността на всеки един прокурор е абсолютно гарантирана. Г-н Гешев спазва стриктно този принцип”.

Водещи новини

Още новини