Представиха проект за Национален стратегически документ, разработен от съвет към президента

При представянето на този Съвет подчертах, че той е призван да разработи и да представи алтернативи на институционалния блокаж и идейния застой, обхванал страната. Резултатите от работата на Съвета съвпадат с исторически за страната ни момент, когато българите излязоха от апатията, хипнозата и пропагандата, когато открито и без страх изричат истината за превзетата държава, за лъжите, арогантността и грабежа на управлението, когато демонстрират своята решимост да си отвоюват държавата от мафията, когато единно заявяват своето желание да живеят в нормална демократична европейска държава. Призивите за оставки и честни избори с машинно и дистанционно гласуване, които ехтят не само у нас, а и в чужбина, са факт. Но българите все по-често си задават въпроса какво трябва да направим оттук нататък, така че да избегнем повтарянето на тази управленска катастрофа, да гарантираме демократичното развитие на обществото и излизане от демографската криза. Това каза президентът Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на по време на представянето на първата част от проекта за Национален стратегически документ, разработен от Стратегическия съвет към държавния глава.

Пред нас е примерът на авторитарното управление от последното десетилетие, на резултатите от подмяната на идеите от пропагандата, на суровата действителност от пиара, на законността и обществения морал от лоялността към вожда и партията-държава, на законността от задкулисните договорки. Тази порочна система въведе страната в днешната дълбока криза и върна историческия часовник на България към зората на прехода, когато много от нас се учехме да живеем свободно и да провеждаме честни избори, заяви Радев.

Той обясни, че Националният стратегически документ ще бъде представен на три етапа - анализ на състоянието на страната; идентифициране на причините за това състояние; формулиране на стратегически предложения и условията за тяхната реализация. Стремежът е на всеки етап да бъдат обхванати максимално повече българи у нас, и в чужбина, техните идеи, талант и дързост. Да има гражданска инициатива, контрол и отговорност, посочи президентът.

Българите масово отхвърлят пропагандата и имат право да знаят истинското състояние на страната и да търсят алтернатива на днешната безпътица. Министър-председателят така и не посмя да излезе от създадения от самия него илюзорен свят, каза президентът Радев. И вчера отново заяви, че в последните три години България е била в челото на най-бързо развиващите се европейски страни по статистика. Тази статистика обаче опровергава пропагандата, каза Радев, като добави, че председателят на Стратегическия съвет проф. Александър Маринов ще ни запознае с нея. Днес Стратегическият съвет ще представи първия етап - анализ на ситуацията в страната. Ясна и детайлна картина на това състояние е необходима, защото това е задължителното условие, за да разберем причините, поради които стигнахме дотук, да ги осъзнаем в дълбочина и едва тогава да градим реалистични стратегии и планове за бъдещето, отбеляза президентът. 

Наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко и можем да го преодолеем само с активна гражданска позиция, каза още Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Румен Радев: Трябва да си поставим амбицията за по-висок темп на икономическо развитие

Ясен отчет за изпълнението на Националната програма 2020 няма. Според програмата към днешна дата България би трябвало  да е държава с конкурентоспособна икономика. Дали това е така, може да прецени всеки български гражданин, заяви председателят на Стратегическия съвет при президента проф. Александър Маринов.

Страната ни е с най-висока смъртност при влошаване на показателя през последните 10 години. Детската смъртност остава висока, почти два пъти по-висока от средната величина за Европейския съюз. По данни на Европейската комисия  разходите за здравеопазването изостават значително от средното за Европейския съюз. Преките плащания на потребителите за здравни услуги представляват почти половината от всички плащания при средно 15% за Европейския съюз. Нарастват средствата, които хората отделят за лекарства за домашно лечение, заяви проф. Маринов.

По обем на разходи за образование сме предпоследни в Европейския съюз. Още по-лошо е че се влошава качеството на За последните 10 години България влошава качеството си със 17 позиции. Почти половината от учителите в България са над 50 години. България е една от държавите в Европейския съюз с най-висок дял на младите хора между 15 и 24 години, които не са ангажирани нито с образование, нито със заетост, добави той.

Въпреки икономическото оживление от последните години бедността продължава да нараства. През 2019 година делът на хората е които са застрашени от бедност или социално изключване са 32% В материални лишения живее почти всеки пети българин. 3/4 от българските работници и служители получават под 1000 лева брутна заплата. Неравенството в разпределението на доходите е най-високо в Европейския съюз.  Системата на социално подпомагане е оценена като третата най-неефективна в Европейския съюз, посочи председателят на Стратегическия съвет при президента.

Румен Радев: Преживяваме пречистване

България се нарежда на последно място по показателите за контрол над корупцията и върховенството на правото според класация от 2017 година. Проблемите, свързани с обществените поръчки, са хронични, отбеляза проф. Александър Маринов.

Общият ефект е тежка демографска криза. Към края на 2019 година за първи път в следвоенната ни история спадна под 7 млн. души. Прогнозите са 2020-2080 година ще намалее с близо 30%. Нацията застарява с бързи темпове. Влизащите в трудоспособна възраст стават по-малко от излизащите. Продължава да се наблюдава и интензивна емиграция, подчерта той.

Логиката ни води до извода, че Националната програма 2020 не е осъществила целите и приоритетите си. Към 2020 година българското общество се отличава с висока смъртност, лош здравен статус, висока емиграция, драстични нарастващи социални неравенства, бедност. Общото наименование на тази картина е стратегически неуспех. Трябва да намерим общ отговор на въпроса защо не е реализирана визията, заложена в Националната програма 2020. Едно от възможните обяснения според нас е начинът на подготовката на програмата, свързан с дълбоки дефекти на управлението на държавата и на отношенията между държавата и гражданите, посочи проф. Маринов.

Нашият проект си поставя за цел обсъждане и  идентифицирането на причините за неуспеха на досегашните програми формулиране на стратегически предложения и тяхната реализация, добави председателят на Стратегическия съвет при президента.

Той уточни, че проектът ще бъде публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Президентството.

Искам да подчертая още веднъж изключителната важност на открития диалог с българските граждани, защото ключът към успеха е в активната гражданска позиция и единната воля. Стратегическият съвет заедно с неговите партньори откриват няколко канала за комуникация и широко обществено обсъждане. Призовавам нашите сънародници, независимо къде се намират - у нас или зад граница, за активност, за ясна гражданска позиция, за идеи и предложения, защото никой не може да реши нашите проблеми освен самите ние, заяви в заключение Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.
 

 

Коментари

 1. 2020.08.08 | 07:11
  ako znae6 kakav bokluk si 6te xodi6 da se gramne6.............
 2. 2020.08.08 | 07:11
  ako znae6 kakav bokluk si 6te xodi6 da se gramne6.............
 3. 2020.08.08 | 01:45
  Честно, Радев , чедо, бая тъповат изглеждаш, защо бе мама не си стоя в миговити ми сега да са прайш на някъв иби му майката.
 4. 2020.08.06 | 10:41
  В руско време построихме България а сега я рушим
  1. 2020.08.07 | 13:07
   Построихте сламена къщика като на "трите прасенца' като стигнахт сами до собствения си крах, сапада само духна и сламата на великите заводи които рабитят без печалба изчезна.
  2. 2020.08.06 | 12:21
   postroihte madia. ni zavodite biaha zavodi ni jivoya jivot. koto beshe tolkoz hubavo zashto se biahme ogradili s mreji po granitsata. togaz si beshe edin teror cherven.
 5. 2020.08.06 | 11:13
  България е една от държавите в Европейския съюз с най-висок дял на младите хора между 15 и 24 години, които не са ангажирани нито с образование, нито със заетост, добави той.Това е прост народ се управлява с ПРОСТИ управници къде е сега др.Живков човека ще се обърне в гроба бог да го прости.
  1. 2020.08.07 | 10:58
   По полека г-е ще получите някой инфаркт,ако не знаете работна ръка се търси а не е в излишек а на никого не можеш да налееш образование с фуния.Квалификацията ви на управляващите не отговаря на истината надявам се че реакцията ви е следствие душевно неравновесие (перушанлък)
  2. 2020.08.07 | 00:34
   Леле, добре че е президентът да ни спаси! Аууу!
  3. 2020.08.06 | 13:52
   Има предвид ромското население !Повечето млади учат и/или работят!Може би такива с наследствени високи доходи.От къде са тия данни?Да се публикува документ за доказване и обяснение!Иначе това са нахвърляни недоказани приказки!!!
 6. 2020.08.07 | 10:57
  Червените членове на БКП, начело с олигофрена радефф да си обършат с тези документи изпонасраните г.ъзове, да си вдигнат гащите и айде обратно в родината им, ПИЯНА ПРОСИЯ!
 7. 2020.08.07 | 10:39
  Сега може би Радев очаква да започне народно обсъждане както на времето "обсъждахме" тезисите на ЦК на БКП. Радев върви в нафталина.
 8. 2020.08.07 | 09:17
  Търтеи. Нищо не са създали, само консумират на гърба на трудещитесе, а държавата ще оправят. Дървени философи.
 9. 2020.08.07 | 01:01
  Изтриха ми съобщението. Много добре работят службите! Този стратегически план дето ще ни оправи, много ме притеснява. Да беше се пробвал за мин.председател. Предложение, след предложение, приказки като на царя! Президентска република ли иска, промени в Конституцията предлага, извънредно положение ли ще обяви, не ми харесва продължението! Народът да го спре сега, че после ще е късно.
 10. 2020.08.07 | 00:32
  Този е срам за президентската институция! Ако има наистина правови избори, повече никога няма да е избран! Няма в историята президент, който да разделя България, да създава напрежение и междуособици! Истински срам и позор!
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет