Бойко Борисов към министрите: Изкопайте си пода, за да си вдигнете тавана

share

Най-бързият начин да ви се вдигне тавана е да изкопаете пода. Сиреч като съкратите с 20 % разходите, тавана автоматично ви става над вас 20 %. Това съветва министрите си на последното заседание на МС премиерът Бойко Борисов, разкрива публикуваната от заседанието стенограма.

Кабинетът дискутира прогнозни бюджети за периода 2013-2015 година заради изискване на ЕС прогнозите за три години напред да бъдат обсъдени с Европейската комисия.

След възражения за тавана на няколко министри премиерът обобщава, че всички не са съгласни с тавана и искат поне двойно увеличение.

Колеги, всичко зависи от ръста на икономиката, от увеличаването на приходите, ясно ви е. Разбирам, че всеки иска да го има в протокола това записано, че е казал, затова от името на всички може да запишете в протокола, че искаме да имаме забележки и над тавана искаме да получим пари, казва Борисов.

Ако успеем да изкараме повече пари, ще получим. Ако не изкараме, няма да получим. Така че, приемаме с направената от министър Цветанов забележка, че не сме съгласни с тавана, но приемаме точката, казва още премиерът. Преди това финансовият министър Симеон Дянков е разяснил, че над една трета от страните членки на Европейския съюз са вече във втора рецесия и съответно прогнозите на Европейския съюз за 203-2014 г. са или за липса на растеж, средно в Европейския съюз, или за обща рецесия към края на тази година. Затова ние имаме консервативни прогнози, казва Дянков.

Вътрешният министър Цветан Цветанов обаче отбелязва, че не всички министерства приемат наложените прогнозни бюджети от Министерството на финансите. Винаги трябва да има по-задълбочена тенденция за перспективите и за тенденциите за заплаха за всяка една от сферите, които биха могли да възникнат, препоръчва Цветанов.

Според правосъдния министър Диана Ковачева разходните тавани не са достатъчни. За 2013 г. прогнозата от страна на Министерство на правосъдието е за 37 379 хиляди повече от предложените разходи, които са подробно аргументирани, вади точни сметки Ковачева.

Парите са свързани с разходи за храна на лишените от свобода, за предоставяне на правна помощ. Миналата година на практика на 31 декември 2011 г. Министерство на правосъдието е завършило с неизплатени задължения в размер на 9 744 хил.лева и в тази връзка ние също бихме помолили ако е възможно да бъдат взети предвид тези присъщи разходи на Министерство на правосъдието, казва министърът на правосъдието.

Водещи новини

Още новини