Деница Сачева: Изплатените до момента средства по мярката 60/40 са над 66 млн. лева

Novini.bg
share

Проектът "Красива България" е част от програмата за намаляване на безработицата и стимулиране на заетостта и чрез него се осигурява работа на безработни лица. Това заяви по време на изслушване в социалната комисия министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

,,На този етап има сключени около 50 споразумения'', посочи още тя.

,,От началото на годината до сега фонд ''Социална закрила'' е отпуснал средства за социална помощ в размер на 397 829 лева за 237 лица. По програмата за обществени трапезарии са подпомогнати 4141 лица, като допълнително бюджетът по програмата е 3,200 млн. лева до края на годината'', обясни министър Сачева.

,,Целевата програма за социално подпомагане на Столична община беше в размер на 30 000 лева и с тези средства бяха осъществени извънредни доставки на 1875 пакета със стоки от първа необходимост за социално слаби лица и семейства по време на карантинния период'', каза още тя.

Ефективна ли е мярката 60/40, коментираха Васил Велев и Пламен Димитров

,,По волята на дарител бяха закупени и предоставени таблети на лица от институциите и центровете за настаняване от семеен тип. БАН също предостави чрез своите академици дарение в размер на 35 000 лева, с които бяха закупени мобилни устройства. Всички членове на Министерски съвет дариха по 1000 лева от заплатата си за фонд ''Социална закрила'', разкри социалният министър по време на изслушването.

,,Мярката 60/40 бе създадена за две седмици. На този етап тя върши своята работа много добре. Над 15 000 заявления са постъпили общо до вчерашния ден за 251 953 работници и служители, а изплатените до момента средства са над 66 млн. лева за 157 504 работници и служители от 10 092 предприятия и организации. Освен това искам да заявя, че броят на подаващите заявления расте с всеки изминал ден'', разясни министър Сачева.

Водещи новини

Още новини