Ген. Константин Попов разкри защо Турция прави военна зона в Черно море

Народно събрание
share

Ние сме в НАТО и сме натовска армия. Всички проверки, които са направени, сме покрили изискванията. И участваме в мисии, категоричен беше ген. Константин Попов, депутат от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по отбрана.

В предаването "Лице в лице" по бТВ той каза, че закупуването на изтребителите е показател, че българската армия се модернизира. Посочи също, че е имало увеличение на възнагражденията и на други социални придобивки.

"Има градеж. Можем много повече, но в края на краищата имаме една възходяща линия", коментира ген. Попов.

Той призна, че има недостиг на служители. В доклада за състоянието на отбраната се отбелязват положителните работи. Така например за пръв път имаме повече назначения, отколкото напуснали, каза още депутатът.

Ген. Константин Попов каза, че пандемията е дала отражение и върху отбраната. По думите му трябва мъдрост и емоции, за да се излезе от кризата във всяка една сфера.

"Взеха се доста социални и икономически мерки. Дай Боже, като общество да излезем по-силни. Този дисбаланс може да породи нови амбиции в някои и това носи ново напрежение. Може да бъде намален бюджеът в абсолютна стойност, но правителството е поело ангажимент да се увеличава", коментра ген. Попов.

Турция създаде военна зона край границата с България

На въпрос за военната зона на Турция в Черно море, ген. Попов каза:

"Тази зона е наистина в източната част на българо-турската граница. Това е за изграждане на инфраструктура, най-вероятно за радиостанции, други сензори за разузнаване".

По думите му целта е да се наблюдава какво се случва в Черно море.

Попитан дали може да се наблюдава какво се случва в България, генералът каза: "За близко наблюдение има други средства".

Според ген. Попов се очаква координационен център на НАТО във Варна.

Водещи новини

Още новини