Фандъкова: Само за първите месеци приходите към Общината са намалели с 90 млн. лв.

Булфото
share

Ясно е, че кризата и извънредното положение се отразяват изключително тежко както на икономиката на София, така и на финансите на Общината. Само за първите месеца приходите са намалели с 90 млн. лв. в сравнение с миналата година. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по БНТ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32993

"Затова първата актуализация, която предложих, и очаквам днес да бъде приета е насочена към отчитане намаляването на приходите, най-вече от данък „Възмездно придобиване“, туристически данък, от таксата за детски градини – приходи, които със сигурност няма да могат да бъдат компенсирани", заяви Фандъкова.

По думите ѝ намаляват 3% от капиталовата програма на този етап.

Искам да подчертая, че "Става въпрос за отлагане на някои обекти, а не за отказа от тях", подчерта тя. Фандъкова допълни, че намаляват и някои дейности, които са малко по-луксозни – като саденето на цветя през лятото. "Намаляваме с 2 млн. лв. разходите в тази и някои други дейности. Предвиждам през месец юли, след като имаме данните от полугодието, да направим втората актуализация на общинския бюджет. Със сигурност ще се наложи преразпределение на средства от едни сфери в други", каза още кметът на София.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32993

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини